Foto: Shutterstock
Paralēli kāzu plānošanai daudzi pāri sāk domāt arī par medusmeneša ceļojumu. Kāzu svinību rīkošana prasa ievērojamus līdzekļus, tāpēc jāsteidz rast risinājumi, kā šo braucienu noorganizēt bez pārlieku lieliem robiem jaunizveidotās ģimenes budžetā. Digitālās banku alternatīvas "Revolut" finanšu eksperti izvirzījuši septiņus padomus, kā izvēlēties kāzu ceļojumu, neiztērējot milzum daudz naudas.

Vasara – dārgākais ceļojumu laiks

Lielākā daļa pāru sapņo par kāzām vasarā, taču nav noslēpums, ka aktuālajā ceļošanas sezonā braucieni uz ārvalstīm ir dārgāki – gan lidojumi, gan arī dzīvošana viesnīcās. Der atcerēties, ka ceļojumi nesezonas laikā (no septembra līdz maijam) bieži vien mēdz būt pat par trešdaļu lētāki.

Ja tomēr stingri nolēmts, ka kāzas jāsvin tieši vasarā, vērts neatmest domu par došanos medusmēneša ceļojumā nedaudz vēlāk. Taču jebkurā gadījumā der vēlreiz apsvērt, vai tiešām kāzas nebūtu izdevīgāk rīkot kādā citā gadalaikā un ceļojumā doties uzreiz pēc tām. Gan kāzu svinības, gan arī ceļojums šādā laikā būs ne vien atšķirīgāks, bet arī patiesi neaizmirstams un ievērojami lētāks!

Vislabāk medusmēneša ceļojumu rezervēt sešus līdz astoņus mēnešus pirms došanās ceļā – ja vēlaties ceļojumā doties uz populāriem galamērķiem, var necerēt, ka cenas pēdēja brīdī pārsteidzoši kritīsies.

  • Šajā rakstā atradīsi gan populārākos, gan izsmalcinātākos, gan arī skaistākos kāzu ceļojumu galamērķus.

Visa pamatā – naudas plūsmas fiksēšana

Foto: Shutterstock

Taupīt nozīmē savā veidā mainīt ikdienas ieradumus, taču, ja pie tiem ilgstoši pieturas, tie var dot ievērojamu labumu. Svarīgākais ir visus savus ikdienas tēriņus piefiksēt rakstiski un vizualizēt, jo pašiem bieži vien šķiet, ka situācija ir labāka nekā patiesībā – domājam, ka ēdam veselīgāk vai tērējam ievērojami mazāk naudas, nekā izrādās, pārbaudot konta izrakstu.

Šādos gadījumos ir vērts izmēģināt viedtehnoloģijas. Kad nolemsiet sākt taupīt, sāciet katru dienu lietot maksājumu karti un kontu, kurš ir pārskatāms viedtālrunī un var palīdzēt kontrolēt personīgo budžetu. Šādas kartes ir pilnībā kontrolējamas ar mobilo aplikāciju palīdzību. Visi izdevumi uzreiz tiek fiksēti aplikācijā un sadalīti kategorijās – restorāni, iepirkšanās u.tml.

Katrai no šīm kategorijām ir iespējams noteikt mēneša budžetu un tā pati dos atgādinājumu, kad izdevumi tuvosies noteiktajai robežai. Turklāt, ja šajā kontā arī saņemat mēnešalgu, varat iestatīt, ka tajā pašā dienā noteikta summa tiek pārskaitīta uz kādu no retāk lietojamajiem kontiem – tur kopā ar otro pusīti varat krāt naudu ceļojumam.

Izvēlieties vēlos un nedēļas vidus ceļojumus

Foto: Shutterstock

Protams, daudzi vēlas svinēt svētkus tā, kā to rāda Holivudas filmas – no svinībām uz lidostu tiekat aizgādāti ar speciāli norīkotu transportlīdzekli, lai tūlīt tam (necik nenoguruši!) sēstos lidmašīnā un sāktu vairāku stundu lidojumu gaisa kuģī. Runājot par kāzu ceļojumiem, der atcerēties, ka lidojums uzreiz pēc kāzām nav oficiāls pienākumus.

Mūsdienās liela daļa pāru izvēlas kārtīgi ar visiem nosvinēt jauno statusu, pēc kāzām vismaz vienu nakti vai dažas dienas atpūsties un tikai pēc tam kaut kur doties ceļā. Pirms pašām kāzām taču rūpju netrūks, kam vēl apkraut sevi ar čemodānu kravāšanu? Turklāt, lai arī mazāk ērti, tomēr lidojumi naktīs bieži mēdz būt daudz lētāki, nekā rītos vai pa dienu. Tāpat lidojumi nedēļas vidū var izmaksāt pat līdz 50 procentiem lētāk, bet lidojumi piektdienās un nedēļas nogalēs – dārgāk. Nereti, iegādājoties lētāku lidojumu, ietaupītā nauda var segt pat papildus vēl vienu nakti viesnīcā!

Lietojiet privātu meklēšanas logu pārlūkprogrammā

Varbūt esat pamanījuši, ka reizēm, meklējot lidojumus, cenas var mainīties pat tajā pašā dienā. Tas skaidrojams ar to, ka mājas lapas atbalsta sīkfailu politiku, kura palīdz sekot līdzi jūsu iepriekšējām meklēšanām pārlūkprogrammā. Aviokompānijas, redzot, ka par lidojumu interesējaties jau ne pirmo reizi, secina, ka esat ļoti motivēts pircējs un izvēli doties ceļojumā neietekmēs arī nelielas cenas svārstības.

Redzot pēdējo meklēšanu rezultātus, liela daļa mājaslapu līdz ar katru apmeklēšanas reizi var mazliet palielināt biļešu cenu. Lai no tā izvairītos, meklējot lidojumus pārlūkprogrammā, izdzēsiet savu pārlūkošanas un sīkfailu vēsturi vai veiciet pārlūkošanu "slēptā" ("incognito") pārlūkprogrammas logā.

Izvairieties no maksājumiem par valūtas maiņu

Foto: Shutterstock

Par konkrētās valsts valūtu un tās maiņu jādomā jau pirms ceļojuma, jo liela daļa ceļotāju pieļauj tipisku kļūtu – viņi maina valūtu vai izņem skaidru naudu lidostā. Tāpat daudzās vietās ārzemēs, izņemot skaidru naudu no bankomātiem, tiek ieturēta komisijas maksa, kas rezultātā var veidot diezgan lielu summu.

No šādām situācijām var izvairīties, izmantojot iepriekšējas papildināšanas debetkartes, kuras saistītas ar mobilajā sīklietotnē pārvaldāmo kontu. Izmantojot šādus pakalpojumus, valūtu iespējams vienkārši mainīt savā viedtālrunī par vislabāko iespējamo kursu – tādu, kādu savā starpā izmanto bankas, nemaksājot konvertēšanas maksas. Ar šādām kartēm ārvalstīs var norēķināties kā ar vietējām – maksājot ar tām, netiek pielāgoti nekādi papildu valūtas maiņas maksājumi.

Padomi viesnīcas izvēlē

Foto: Shutterstock

Internetā var atrast dažādas mājaslapas, kuras piedāvā iegādāties viesnīcu numuriņus par īpašām cenām, taču ieteicams konkrēto viesnīcu sazvanīt pašiem un painteresēties, kāda būtu cena, ja rezervēsiet istabu caur viņiem. Tāpat šādās situācijās jāmet pie malas kautrība un jāpiemin, ka meklējat viesnīcu tieši kāzu ceļojumam – reizēm apkalpojošais personāls piešķir arī kādu atlaidi vai īpašu piedāvājumu tieši jaunlaulātajiem.

Izvēloties numuriņu, labāk ņemt lētāko atrodamo variantu dārgā viesnīcā, nekā dārgāku istabiņu lētākā naktsmītnē. Numuriņu cenu bieži vien nosaka tādas nianses kā skats pa logu – ir vērts kārtīgi pārdomāt, vai par skatu uz ūdeni esat gatavi maksāt papildus konkrētu summu.

  • Te atradīsi vēl citus padomus, kā atrast labāko viesnīcu ceļojumam.

Medusmēneša ceļojums – dāvana no viesiem

Foto: Shutterstock

Kāzās aizvien populārāka kļūst prakse svinību viesiem skaidri norādīt, kādu dāvanu jaunlaulātie vēlētos saņemt kāzās. Ne mazums pāru nolemj, ka vairāk par dažādiem mājas piederumiem viņiem dāvanā noderēt nauda, kura tiktu izmantota, lai dotos kāzu ceļojumā.

Ir svarīgi atrast veidu, kā visiem netieši norādīt, ka dāvanu vēlētos saņemt aploksnes formāta. Lielākoties jaunlaulātie nolemj ierakstīt kāzu ielūgumā, ka sadāvinātie līdzekļi tiks izmantoti ceļojuma iegādei, un parasti viesi šo jaunā pāra lūgumu respektē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!