Foto: Publicitātes attēls
Kārsavā vēsturiskā laukakmeņu ēkā plānots izveidot tūrisma un amatniecības centru, kur atradīsies Kārsavas novada muzejs, izstāžu zāle, tūrisma informācijas centrs, telpas vietējiem amatniekiem un mājražotājiem un iedzīvotāju jaunrades telpas, pastāstīja Inga Bernāne, Kārsavas novada tūrisma organizatore.

Darbs pie šī projekta noritot kopš 2015. gada. Veikta arī ēkas vēsturiskā izpēte, kuras rezultātā noskaidrots tās sākotnējais nosaukums "Līču mājas", kas turpmāk būšot tūrisma un amatniecības centra oficiālais apzīmējums.

Lai realizētu projekta ieceri, meklēti piemērotākie finanšu avoti un 2016. gada otrajā pusē nolemts iesniegt projektu Latvijas – Lietuvas – Baltkrievijas pārrobežu sadarbības programmā. Sadarbībā ar Baltinavas novadu un Ivjes rajonu Baltkrievijā tika sagatavots un aizvadītā gada decembrī iesniegts projekts "Aktīvas un ilgtspējīgas nemateriālā kultūras mantojuma saglabāšanas vides radīšana Ivjes, Baltinavas un Kārsavas novados", kura kopsumma sasniedz miljonu eiro. Tā rezultāti varētu tikt publiski paziņoti līdz augustam.

Paralēli noritot darbs pie tā, lai tūrisma un amatniecības centra "Līču mājas" telpas piepildītu ar Kārsavas novada stāstu un radītu muzeju, kas ne tikai informē, bet arī iesaista novada iedzīvotājus un apmeklētājus izpētes un radīšanas procesā. Šajā etapā pašvaldības komandai ir pievienojusies Ineta Zelča Sīmansone, Latvijā pazīstama muzeoloģe un domnīcas "Creative museum" vadītāja, kas ir cēlusies no Kārsavas. Līdz šim ir izstrādāta Kārsavas novada muzeja koncepcija un izkristalizētas tēmas pētījumiem, uz kuru bāzes tiks veidotas ekspozīcijas muzejā.

Šis projekts ir viena no Kārsavas novada pašvaldības ilgtermiņa prioritātēm, lai veicinātu Kārsavas novada atpazīstamību, uzņēmējdarbības attīstību, labklājību un, galvenokārt, Kārsavas novada vēstures un cilvēku likteņu stāstu saglabāšanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!