Portāls ceļotājiem "Tūrisma Gids" sadarbībā ar pasaules apceļotājiem no "Two Wheels" uzsāk raidījumu ciklu par dēkaiņiem un piedzīvojumu meklētājiem, kas nākuši no Latvijas, bet guvuši pasaules slavu.

Pirmais raidījums "Latviešu dēkaiņi pasaulē" veltīts slavenajam krokodilu medniekam Harijam jeb Arvīdam Blūmentālam, kas nācis no Dundagas, bet lielāko mūža daļu pavadījis Austrālijā.

Raidījumā par Blūmentālu, kā arī Austrāliju un latvieša Arvīda tur atstātajām pēdām stāsta motoceļotājs un dēkainis Mārtiņš Sils, kas pats ar motociklu izbraukājis Austrāliju, iegriežoties arī Harija alā, dēvētā par "Krokodila ligzdu", un rakstnieks, dēkaiņu pētnieks un grāmatas "Nacionālais dēkainis – krokodilu mednieks" autors Rimants Ziedonis, kurš krokodilu mednieka alā dzīvojis pusotru mēnesi, pavadot to sarunās ar slaveno tautieti. Raidījuma "Latviešu dēkaiņi pasaulē" vadītājs ir Artūrs Butāns.

Foto: DELFI

Arvīds Blūmentāls dzimis 1925. gadā Dundagas pagasta Būdenu mājās zemturu un jūrnieku ģimenē. Viņš, samelojot par savu patieso vecumu, iestājies Latviešu leģionā un pēcāk nonācis Austrālijā, kur meklējis urānu, medījis krokodilus, bet, kad tas aizliegts, racis un pārdevis opālus - tieši vecās opālu raktuvēs arī iekārtota viņa mājvieta. Tajā pašā laikā Arvīds bijis aktīvs latviešu kopienas dalībnieks, liels sieviešu mīlulis un sabiedrības dvēsele. Viņš sarakstījis divas grāmatas, runājis četrās valodās un bijis lielisks stāstnieks, atceras Rimants Ziedonis. 2006. gadā Arvīds Blūmentāls aizgāja mūžībā. Arī pašlaik viņa ala ir viens no galvenajiem Kūbepēdijas tūristu magnētiem. Savukārt dēkaiņa dzimtajā Dundagā ar ASV miljonāra Norberta Klaucēna atbalstu uzstādīts Oļega Skaraiņa piemineklis – "Krokodils" – ko ar zirgu pajūgu deviņdesmitajos gados turp nogādāja aktīvisti, tostarp dzejnieks Imants Ziedonis un režisors Ivars Seleckis, kas veidoja filmu "Gājiens ar krokodilu". Bet Dundagas pilī iekārtotā ekspozīcija par krokodilu Hariju pašlaik tiek atjaunota.

Turpmāk ik mēnesi publicēsim raidījumu par kādu slavenu dēkaini, kas nācis no Latvijas, stāstot un rādot viņa neticamos piedzīvojumus.

Tāpat par dēkaiņiem vari vairāk uzzināt arī ceļojumu stāstu vakaros krodziņā "Dēkainis" Pārdaugavā, Baložu ielā 12. Vairāk šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!