Foto: LETA

Tūrisma ceļvežu izdevniecības "Lonely Planet" veidotajā rokasgrāmatā par Eiropas izcilākajiem apslēptajiem ceļojumu galamērķiem iekļauta arī Sigulda un Latvijas pirtī iešanas tradīcijas.

Eiropas kontinents ar savu iespaidīgo vēsturi, izcilo kultūru un elpu aizraujošām dabas ainavām ir bagātīgi piepildīts ar neparastiem apskates objektiem, skaņām, cilvēkiem un svinībām, norāda izdevums.

Daudzi no ceļotāju iemīļotākajiem galamērķiem paliek nezināmi citiem, tāpēc "Lonely Planet" apkopojis ceļvežu autoru, vietējo iedzīvotāju un ceļotāju viedokļus par "labākajiem naktsklubiem, apslēptām viesnīcām, elpu aizraujošiem dabas skatiem, nomaļiem ciematiem un citu jūsu nākamajam ceļojumam".

Latvija ceļveža autorus aizrāvusi ar rituālajām pirtī iešanas tradīcijām.

"Atmetiet kautrību un izbaudiet Latvijas vislatviskāko tradīciju - pēršanos pirtī. Parasti pirtī darbojas pirtnieks, kas aprūpē apmeklētājus ar horeogrāfiski iestudētu pēršanu, kas gandrīz vai līdzinās šamaniskam rituālam. Jā, jūs lasāt pareizi, jūs guļat pilnīgi pliks, bet pirtnieks gaisā vicina zarus, lai palielinātu mitrumu un tad viegli jūs ieper ar ziedu un zaru slotu," rituālu apraksta ceļveža autori.

"Pati pēršana aizņem aptuveni 15 minūtes, bet pēc tam apmeklētājs dodas ielēkt tuvējā ūdens tilpnē - ezerā, dīķī vai jūrā. Visas tradicionālās pirts ir pieejamas laukos, kur aizsākusies šī tradīcija. Kaut arī visautentiskākās pirtis atrodas privātīpašumos, caur viesnīcu "Sigulda" iespējams noorganizēt trīs stundu pēršanos, un īpašnieki jūs nogādās ārpus pilsētai uzbūvētā īpašā pirtī," teikts ceļvedī.

No Baltijas valstīm ceļvedī iekļuvusi vēl arī Igaunijas "dzīvīgā universitātes pilsēta Tartu", kas piepildīta ar gadsimtiem senu studentu vēsturi un iespējām atpūsties draudzīgu vietējo iedzīvotāju vidū.

Ceļvedis "Secret Europe" elektroniskā formātā bez maksas pieejams "Lonely Planet" vietnē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!