Augusts trijās Jelgavas novada muižās solās būt īpaši lustīgs – savas durvis vērs Lielvircavas, Lielplatones un Abgunstes muižas, aicinot iesaistīties svētku pasākumos, kuru laikā varēs gan saistošā veidā uzzināt daudz interesanta par muižu vēsturi, gan arī piedalīties radošās aktivitātes un baudīt muzikālos priekšnesumus.

Jelgavas novada muižu kultūras mantojums sevī glabā vērtības, kuras to apmeklētāji ir aicināti iepazīt, apskatīt, izbaudīt un saklausīt ik dienu. Savukārt svētku reizēs rīkotie tematiskie pasākumi, mākslas un vēsturiskās izstādes, izglītojošās lekcijas ļauj viesiem piedzīvot nebijušas emocijas. Dažas novada muižas svētkus rīko jau vairāku gadu garumā – Lielvircavas muižā viesi 18. augustā aicināti jau uz trešajiem muižas svētkiem. "Šķiet, mums ir maza kungu māja un nav daudz ko skatīt, bet pērles slēpjas detaļās un stāstos par tām," norāda Lielvircavas muižas gide Zanda Zariņa. Viņa atklāj, ka šogad, tāpat kā iepriekšējos gados, apmeklētāji tiks iepazīstināti ar 19. gadsimta modi, bet tomēr priekšplānā vairāk izvirzīsies muižas vēstures izzināšana.

"Pirmo reizi muižas svētkos uz skatuves izspēlēsim Lielvircavas muižas vēstures notikumus, proti, esam iestudējuši izrādi. Teatrālā un humoristiskā veidā apspēlēsim dzīvi muižā. Pašreiz neatklāsim izrādes būtību, bet ieskicēšu pāris atslēgvārdus, kas ļaus nojaust galveno domu – ir 1826. gads, Lielvircavas muiža pēc ūtrupes nonāk Dītriha Fon Grothusa rokās… Izrādi esam veidojuši kopā ar Tiņģeres muižas amatierteātri "Īve"," turpina Zariņa.

Muižas vēstures izrāde ieplānota no pulksten 19.30 līdz pulksten 21, bet svētku atklāšana notiks pulksten 19, kad apmeklētājiem tiks prezentēta jaunizveidotā baronietes Kornēlijas Frīderikes Apolonijas Luīzes fon Hānas kleitas replika (kopija), kas kādreizējai muižas īpašniecei redzama mugurā 1860. gadā Džona Klārka gleznotajā portretā.

19. augustā muižas svētki tiks atzīmēti Zaļenieku pagasta Abgunstes muižā. Saimnieki Asnāte un Jānis Avotnieki trīs gadu laikā, piesaistot projektu līdzekļus un gūstot atbastu, muižu pārvērtuši līdz nepazīšanai. Muižā, saglabājot senās muižas liecības, atjaunotas vairākas telpas un iekārtots amatniecības centrs. Arī Abgunstes muiža šogad ielūdz apmeklētājus jau uz trešajiem muižas svētkiem.

"Abgunstes muižas svētki šogad tiks svinēti visas dienas garumā. Dienas pirmā daļa būs veltīta keramikas simpozija "Mālēdiens" noslēgumam – vēlajām brokastīm, kur dažādu pasaules virtuvju ēdieni tiks servēti uz divu nedēļu laikā radītiem mākslas darbiem. Vēlos norādīt, ka šai aktivitātei nepieciešama obligāta rezervācija. Savukārt no pulksten 17 muiža gaidīs viesus uz koncertu, radošām darbnīcām, izstādi. Pasākuma kulminācija gaidāma pēc pulksten 21, kad paredzēts ugunsskulptūru dedzināšanas noslēgums! Ieeja pasākumos ir par ziedojumiem," stāsta biedrības "Radošuma meka" pārstāve Asnāte Avotniece.

  • Plašāk par Abgunstes muižas noslēpumiem lasi šeit.

Savukārt 25. augustā Lielplatones muižā uz balli aicinās pats barons Lībhābers. Šogad, kad Latvija svin savu simtgadi un Lielplatones muiža atzīmē savu 280. gadadienu, Lielplatones muižā atskanēs svētku fanfaras - tā svinēs savus pirmos muižas svētkus. Svētku programma sāksies no pulksten 15.00.

"Svētku apmeklētājiem būs iespēja darboties dažādās radošās darbnīcās, baudīt senās mūzikas grupu "Musica Fresca" un vēsturisko deju kolektīva "Senvedere" priekšnesumus, apskatīt izstādes "Karaļa krāsnkuris" un "Cilvēka pieskāriens laikmetam". Muižas svētku norises laikā būs iespējams iegādāties dažādas piemiņas lietas un doties pastaigā pa mīlestības aleju… Ar ko? Lai tas pagaidām paliek noslēpums!

Jāpiemin, ka pasākumā tiks godināti izstāžu "Karaļa krāsnkuris" un "Cilvēka pieskāriens laikmetam" veidotāji un atbalstītāji. Abas izstādes muižā tapušas šovasar," komentē Lielplatones muižas tūrisma informācijas centra vadītāja Ingūna Pranka.

2018. gads ir Eiropas kultūras mantojuma gads, kad muižām tiek pievērsta īpaša uzmanība. Septiņas Jelgavas novada muižas – Lielplatones, Lielvircavas, Zaļenieku, Abgunstes, Berķenes, Blankenfeldes un Elejas Tējas namiņš piedalās Baltijas valstu muižu apceļošanas akcijā.

Plašāk par šo akciju un muižām, kuras tajā piedalās, lasi šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!