Foto: Delfi kolāža
12. janvāris ir Marcipāna diena. Protams, šajā dienā var un vajag apēst kādu kārumu, bet var to izbaudīt arī, apmeklējot košo un neparasto Marcipāna muzejistabu Igaunijas galvaspilsētā Tallinā.

Marcipānu kulinārijā plaši izmanto visā pasaulē – tas ir populārs ne vien Eiropā (itāļi to pievieno Ziemassvētku kūkai panfortei), bet arī Tuvajos Austrumos. Interesanti, ka pēc Eiropas Savienības standartiem, minimālajam mandeļu eļļas daudzumam marcipānā ir jābūt vismaz 14 procentiem. Bet par labākajiem marcipāniem tiek uzskatīti tie, kas nāk no Vācijas pilsētām Lībekas (Lübecker Marcipan) un Kēningsbergas (Königsberger Marcipan).

Marcipāna muzejistaba atrodas pašā Tallinas sirdī, jāiziet vien pa šauru ieliņu no Rātslaukuma, un jau būsiet klāt. Šī kārumnieku oāze sniedz lielisku ieskatu gan marcipāna vēsturē par to, kā viduslaiku aptiekās gatavotās zāles kļuva par vēlāk populāru saldumu, gan parāda, kā top smalkās un krāsainās marcipāna figūriņas, kā tās apglezno un veido.

Izstādē var aplūkot arī aptuveni 200 marcipāna figūriņu, kartes un tortes, kuru pagatavošanā ir izmantotas vairāk nekā 100 gadus vecas formas.

Foto: Delfi kolāža

Interesanti pavērot, kā nelielās manufaktūras meistari apglezno sīkās figūriņas, kas ir īsts mākslinieka darbs. Muzejistabā pastāvīgi darbojas mākslinieks, kas apgleznos figūriņas arī pēc apmeklētāju vēlmes. Protams, šeit var arī iegādāties visdažādākos saldumus, kas gatavoti no marcipāna.

Muzejistabā apmeklētājiem savus saldumu stāstus mēdz stāstīt arī zinātnieks Otto Kubo, kas saldumu fabrikā Kalev nostrādājis 60 gadus un var pastāstīt daudz interesantu stāstu par marcipānu un tā vēsturi. Ja vēlaties viņu satikt konkrētā laikā, labāk gan iepriekš piezvanīt un rezervēt apmeklējuma laiku pa tālruni +372 64 64 192.

Muzejistaba ir atvērta katru dienu no pulksten 10.00 līdz 20.00, bet svētdienās līdz pulksten 19.00.

Adrese: Pikk tn 16, Tallinā.

Vairāk informācijas par Kalev marcipāna muzejistabu lasiet šeit.

Saldummīļiem jāsaka, ka Tallinā ir arī saldējuma muzejs. Balbiino saldējuma muzejs iepazīstina ar pasaules un Igaunijas saldējuma vēsturi, sākot no ķīniešu saldējuma līdz "Onu Eskimo" mantojumam un krējuma saldējuma uzvaras gājienam 1934. gadā, kad tika atklāta "Eskimo" vārdā nosauktā saldējuma rūpnīca. Tā adrese ir Viljandi maantee 26, Nõmme linnaosa, Tallinā. Vairāk informācijas šeit.

Savukārt, ja sirdij tuvākais gardums ir tieši marcipāns, viens no lielākajiem marcipāna muzejiem apskatāms Ungārijas galvaspilsētā Budapeštā, kur no saldā materiāl izveidoti ne vien augļi, figūriņas un citi sīkumi, bet arī lielas slavenu cilvēku skulptūras, līdzīgi kā vaska figūru muzejos visā pasaulē. Vairāk par to lasiet šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!