Mums ar draugiem ir tradīcija, ka katra gada rudenī dodamies... šoreiz uz 3 dienām uz Kišiņevu. Kādēļ Kišiņeva? Mūs piesaistīja iespēja doties vīna tūrēs. Braucot uz bijušās Padomijas valstīm, par galveno gidu kļūst taksists. Iebraucot Kišiņevā, taksists šķiet draudzīgs pret Baltijas brāļiem un, vedot mūs uz viesnīcu, metas mums rādīt Kišiņevas Zolitūdi, Purvciemu utt. Tikai pēc jautāšanas par vīnu Moldovā taksists atplaukst, ka esam informēti, ka Moldovā ir vīns.

Ja Latvijā katrs, kam ir pavairāk zemes, audzē kartupeļus, tad Moldovā aug vīnogas un pagrabā nogatavinās vīns. Tā nu taksists mums, svešiem cilvēkiem, ir gatavs piedāvāt nobaudīt savu brūvējumu, ja vien pēc izkāpšanas pie viesnīcas mēs satiktos vēl.

Vīns

Galvenās vīna darītavas, ko iespējams apskatīt, esot Kišiņevā: "Cricova" (1, Ungureanu str., Cricova, mun. Chisinau, www.cricova.md) un "Milestii Mici" (v. Milestii Mici, Ialoveni, www.milestii-mici.md).

Iepriekš jānoskaidro, vai šādas ekskursijas ir laikus jārezervē. Diemžēl "Cricova" nebija sazvanāma un, dodoties 15 km braucienā ar mūsu taksistu, tas izrādījās velti. Taksists bija runātīgs un mierinājumam aizveda mūs valriekstu "birzī", kur izbaudījām svaigus valriekstus pilnām mutēm. Rudens Moldovā ir bagāts vīrs, un arbūzi, melones un vīnogas ir pieejamas par 0,01-0,03 Ls/kg. Tā saucamos "baby" arbūzus neiesaku - var gadīties sausi.

Nākamajā dienā veiksme bija mūsu pusē, un vīna pagrabu komplekss "Milestii Mici" bija atvērts, un, tā kā ieradāmies tieši uz atvēršanu, bijām pirmie. Ieejas biļete - 5 Ls no katra, un jāpierēķina maksa par mūsu taksista auto, ar kuru braucām pagrabos. Izvēlējāmies īsāko ekskursiju - 45minūtes, līdz ar to - lētāko.

Iebraucot pagrabos, ir tumšs, vēss (vīnam patīk 12-14°C), bet izrādās, ka tur ir ielu sistēma, krustojumi un katrai ielai dots vārds. Gids mūs pavada ar citu auto, rādot ceļu. Ik pa laikam izkāpjam no auto, pētām mucas, iekšējos ūdenskritumus - ir interesanti. Kopējais ielu garums sasniedz 200 km, mēs nobraucām kādus 10 km.

"Milestii Mici" ir iekļuvis "Ginesa rekordu grāmatā" ar lielāko pudeļu skaitu, kas ir vienā vīna pagrabu kopumā,- ap divi miljoni pudeļu. Jāatzīst, ka tas ir iespaidīgi, un gide vēro, lai mēs pudeles neaiztiekam.

Ne visur var piebraukt ar auto, dodamies ar kājām par vāji apgaismotu koridoru, kur ir daudz putekļainu pudeļu. Daļa vīnu tur atrodas jau no 1986. gada - kolekcijas vīni, pie tam nopērkami par apm. 80 Ls par pudeli - pieejami.

Mums tiek dota iespēja degustēt vīnu, ko pasniedz no māla kausiņiem, un tas, mūsuprāt, vīnam nepiestāv, bet tautiskā vide degustāciju zālē attaisno mālu. Ar vīnu degustēšanu 10:40 neaizraujamies.
Arī biezajā viesu grāmatā latviešu valodā ierakstu, ka bija vērts ierasties "Milestii Mici", ka esam priecīgi par viesmīlību un lai top vēl daudz gardu vīnu.

Starp citu - ikdienas vīni tapuši no pazīstamām vīnogām: Chardonnay, Sauvignon, Pinot, Cabernet, Rcatiteli, Merlot.
Gide slavē vīnu, kuru savām pusdienām iepērk Anglijas karaliene, un mēs uz šo triku "uzķeramies" un, izbraucot no pagrabiem, katrs iegādājamies pa pudelei karalienes iecienītā vīna (~ 9 Ls).

Mamaliga

Moldovā, Kišiņevā ir ļoti garšīgi ēdieni, īpaši tiem, kuri ēd gaļu, - mamaliga jeb kukurūzas biezputra, pasniegta ar skābo krējumu vienā trauciņā, citā - sarīvētu brinzu un citā - sarīvētu olu, to vien var ēst. Tieši Kišiņevā es kukurūzas putrai pievērsu uzmanību. Bet gaļiņa - cepts trusis, cūkas kāja - tas viss sirsnīgi daudz un par samērīgu summu.

Kišiņevas centrā (starp Puškina ielu un Mitropolit G. Banulescu-Bodoni vai uz Bucuresti ielas) atradīsiet virkni labu restorānu, kur ar lepnumu piedāvā Moldovas ēdienus un vīnu. Viens no tiem: restorāns "Latajfas", Bucaretsi 67.

Latvijā Moldovas vīns lielveikalu vai specializēto vīnu veikalu plauktos nav plaši pārstāvēts blakus Jaunās pasaules - Čīles, Argentīnas vai Austrālijas vīniem, taču, iepazīstot to, jūs zināsiet ko vairāk par 3,4 miljonu iedzīvotāju valsti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!