Tieši pirms 50 gadiem, 1965.gada 2.martā, uz lielā ekrāna Ņujorkā pirmo reizi tika demonstrēta viena no visu laiku mīlētākajām un skatītākajām kinofilmām "Mūzikas skaņas", kuras darbība norit Austrijā, Zalcburgas apkaimē. Mūsdienās vietas, kur norisinās Marijas un fon Trapu ģimenes piedzīvojumi, kļuvušas par ļoti populāru tūrisma objektu.

"Brīnumains un patiesi sirdi aizkustinošs stāsts, kas kļuvis par visu laiku vispopulārāko filmu visai ģimenei. Apburošā Džūlija Endrjūsa spēlē Mariju - jaunu, apgarotu sievieti, kas pamet klosteri, lai kļūtu par kapteiņa fon Trapa septiņu bērnu guvernanti. Kapteinis ir aristokrāts, atraitnis, kas savā mājā noteicis tik stingrus likumus, ka mūzikai un jautrībai tur vairs nav atlicis vietas. Šī filma ir piecu Oskaru balvu laureāte, ieskaitot balvu "Par labāko filmu", un tajā skan tagad jau visā pasaulē iemīļotas dziesmas," teikts filmas aprakstā. 

Tomēr šai Holivudas filmai bijusi arī īpaša ietekme uz Austrijas un tieši Zalcburgas tūrisma nozari, jo jau vairākas desmitgades tās dēļ filmas uzņemšanas vietas apmeklē tūkstošiem tūristu. Apskatei atvērtas 24 ar filmu saistītas vietas. Pirmie tūristi, kas jautāja par to, kur ir  uzņemta filma, ieradās jau 1966. gadā, un sastapās ar vietējo pārsteigumu un neziņu. Interesanti, ka pašā Austrijā vēl joprojām lielākā daļa cilvēku nav redzējuši šo filmu un nesaprot, kāpēc visus tā tik ļoti sajūsmina. To valstī rādīja pavisam īsu brīdi un tad pārtrauca, raksta CNN. 

Tāpat arī 20. gadsimta 60. gados Austrijā nemaz visi nav bijuši ļoti atsaucīgi, lai palīdzētu uzņemt filmu, jo tajā aizskartas Austrijai visas sāpīgas un neērtas tēmas saistībā ar nacistu aneksiju. Kāda transporta firma tomēr labi pārzinājusi visas paredzētās filmas uzņemšanas vietas un iznomājusi režisoram Robertam Vaisam un viņa 250 cilvēku lielajai komandai sešus Volkswagen autobusus uz trim filmēšanas mēnešiem. Tagad šī kompānija pazīstama ar nosaukumu "Panorama Tours", kas divas reizes dienā piedāvā četras stundas garu ekskursiju "Mūzikas skaņas". Ekskursijas notiek katru dienu visu gadu un ir ļoti pieprasītas. 

Foto: Kadrs no filmas

Ekskursija ved uz Mirabelas dārziem, kur uzņemtas ainas ar slaveno dziesmu "Do-re-mi", kā arī uz Leopoldskronas pili, kur uzņemtas ainas pie ezera. Interesanti, ka pils balles zāle bijusi par šauru, lai izvietotu tur arī filmēšanas komandu, tādēļ tā pēc visiem oriģinālajiem parametriem tikusi izveidota 20th Century Fox Losandželosā, lai nofilmētu valša ainas. 

Tāpat var apskatīt arī slaveno paviljonu dārzā, kurā filmēta jauno mīlētāju – fon Trapu vecākās meitas un viņas pielūdzēja Rolfa - aina ar dziesmu "Sixteen Going on Seventeen", ko filmēja Leopoldskronas pils parkā, bet pēc tam lapeni pārveda uz Hellbrunas pils dārzu, jo tūristu straume vecajā atrašanās vietā traucēja pils īpašnieku biznesam. 

Tāpat ekskursija ved uz Nonnbergas abatiju, kur Marija bija novice, un arī pa aleju, kurā filmēta aina ar dziedošajiem fon Trapu bērniem, kas karājas koku zaros, nobiedējot tēvu.

Visbeidzot ekskursijas dalībnieki tiek vesti uz Zalckamergūtas apgabala ezeriem, kur filmētas vairākas ainas – uz Fušlas ezeru, Volfganga ezeru un Mondzē, pie kura esošā ciema Marijas baznīcā tika filmēta laulību ceremonija. 

Jāpiebilst, ka daudzviet apkaime saglabājusies tieši tāda pati, kā redzama filmā, piemēram, vecpilsētas gājēju daļa un Mirabelas dārzi. Pārsteidzoši, bet pat augļu tirgus, kurā Marija žonglē ar apelsīniem, ir tieši turpat un tāds pats. Tāpat arī Mocerta gājēju tiltiņš un kāpnes uz Modernās mākslas muzeju, kur bērni filmā dzied "Do-re-mi" dziesmu, ir saglabājies. 

Tāpat fani arī tagad atpazītu Rezidences laukumu, kurā filmā bija izkārti nacistu karogi. Savukārt slavenais Zalcburgas festivāls vēl joprojām notiek tajā pašā teātrī, kur filmā arī fon Trapu ģimene ieguva pirmo vietu, bet blakus esošā svētā Pētera kapsēta tika izmantota, lai uzņemtu bēgšanas ainas uzreiz pēc tam. 

Ikviens var arī doties pastaigā pa Nonnbergas klosteri, tomēr 24 mūķenes, kas tur mīt, nedrīkst tikt redzētas, lai arī ik dienu ap pulksten 17.00 var dzirdēt viņas dziedam.

Fon Trapu villa, kas tiešām piederēja šai ģimenei, pēc kuras dzīvesstāsta uzņemta filma, ārpilsētā pašlaik ir smalka viesnīca. Tajā fon Trapi dzīvojuši līdz pat 1938. gadam, kad devās uz ASV. Pēc tam tā kļuva par Henriha Himmlera, SS vadītāja, rezidenci, kurš uzbūvēja tai apkārt mūri, kas redzams vēl joprojām. Pēc kara fon Trapu ģimene īpašumu pārdeva katoļu klosterim. 

Tāpat tūristiem varētu patikt un interesēt leļļu teātra izrāde "Mūzikas skaņas", ko ikviens var noskatīties Zalcburgā. Izrāde ilgst stundu un 40 minūtes, un tajā piedalās vairāk nekā 50 lelles, ieskaitot piecas Marijas un 21 bērnu, septiņus kapteiņus un divas baroneses, raksta CNN. Izrādi ik pa laikam rāda visu gadu, bet jūlijā un augustā regulāri trīs reizes nedēļā. 

Kā nokļūt Zalcburgā?

Uz Zalcburgu var ērti aizbraukt ar vilcienu no Vīnes. Brauciens ilgs divas stundas un 22 minūtes. No Rīgas turp iespējams arī aizlidot - ar pārsēšanos Vīnē vai Diseldorfā.

Zalcburgas tūrisma informācijas centrs atrodas centrālajā dzelzceļa stacijā, kā arī Mocarta laukumā 5. Tur tiek piedāvātas ekskursijas gida pavadībā. 

"Panorama Tour" piedāvātā ekskursija "Mūzikas skaņas" nesezonā izmaksās sākot no 35 eiro vienam cilvēkam. 

Leļļu teātra izrādes (adrese Schwarzstrasse 24) biļetes izmaksā no 14 līdz 35 eiro.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!