Foto: Privātā arhīva foto

Sestdien, 31. jūlijā, no pulksten 11.00 līdz 16.00 Alsungā, laukumā starp Alsungas kultūras namu un amatnieku studiju ''Rija'', norisināsies Suitu amatu dienas. Pasākuma laikā jebkuram interesentam bez maksas būs iespēja apgūt jaunas iemaņas 12 dažādās suitu tradicionālo prasmju – rokdarbu, amatniecības, kulinārijas, muzicēšanas, danču, mākslas u. c. – darbnīcās.

Suitu amatu dienas rīko biedrība Suitu kultūras mantojums, to atbalsta Valsts kultūrkapitāla fonds. Savās zināšanās un pieredzē dalīsies vietējie rokdarbnieki, amatnieki, tradicionālās kulinārijas zinātāji, muzikanti, dziedātāji, dancotāji:

Kokļu darināšanas, koka rotaļlietu izgatavošanas darbnīcu vadīs kokapstrādes meistars, kokļu un citu tradicionālo mūzikas instrumentu izgatavotājs un spēlmanis Guntis Niedoliņš, iesaistot visu ģimeni.

Dūdu un bungu spēles darbnīcu vadīs Juris Lipsnis, kurš ir arī folkloras kopas ''Suitu dūdenieki'' vadītājs. Darbnīcas organizēšanā iesaistīsies arī ansambļa dalībnieki, tiek plānota gan īsa lekcija par dūdu un bungu spēli suitos, gan paraugdemonstrējumi un meistarklase apmeklētājiem.

Suitu danču darbnīcu vadīs Ingus Antonovičs, kurš ir arī vidējās paaudzes deju kolektīva ''Jūrkalne'' vadītājs. Kolektīva dalībnieki iesaistīsies darbnīcas organizēšanā, rādot suitu danču soļus apmeklētājiem un mudinot viņus pievienoties.

Suitu tradicionālās daudzbalsības – burdona darbnīcā darbosies ansambļa ''Suitu sievas'' dalībniece, amatnieku studijas-veikala ''Rija'' un biedrības ''Suitu amatnieki'' vadītāja Inga Šēna-Laizāne ar ''Suitu sievu'' dalībnieču palīdzību. Arī šajā darbnīcā plānots gan stāstījums par tradīciju, gan praktiska darbošanās.

Biedrība ''Suitu amatnieki'' un tās vadītāja Inga Šēna-Laizāne nodrošinās arī citas darbnīcas: sklandraušu (vadītāja Anita Legzdiņa), suitu našķu (Skaidrīte Nagliņa) un prievetu un praņu darbnīcu (Dace Tunne).

Zivju ēdienu darbnīcu vadīs Taiga Reķe no Jūrkalnes, kura ir mājražotāja, ansambļa ''Maģie suiti'' dziedātāja un rokdarbniece, kā arī pieredzējusi zivju ēdienu gatavotāja.

Pērļu adīšanas un izšūšanas darbnīcu vadīs Laila Puķīte, kura ir arī ansambļa ''Suitu sievas'' dalībniece un regulāri organizē interesentiem dažādas rokdarbu un kulinārijas darbnīcas.

Mākslas darbnīcā izmantot suitu dabas materiālus mācīs priesteris un mākslinieks Andris Vasiļevskis kopā ar māsu Kristīni Vasiļevsku-Stepanovu. Abi darbnīcas vadītāji ir arī amatu meistari – Kristīne ir šuvēja, savukārt Andris pēc izglītības ir tekstilmākslinieks, bet viņa nopietns hobijs – gleznošana un zīmēšana.

Bērnu darbnīcā plānots nodarbināt jaunāko paaudzi ar radošiem darbiņiem, to vadīs mākslinieces Kristīne Vizbule un Gita Zanriba. Tāpat mākslinieces kopā ar bērniem izkrāsos vides objektu ''Anniņa un Miķelītis'', ko Amatu dienas noslēgumā novietos pie ''Rijas''.

Suitu rakstu darbnīcu vadīs Laura Vilciņa, kura savā uzņēmumā ''SIA Customstickers.shop'' Alsungā izgatavo dažāda veida apdrukas.

Savukārt svētdien, 1.augustā, iecerēts Suitu amatu dienu dižošanās pasākums ar darbnīcās tapušo darbu izstādi un dalībnieku priekšnesumiem.

Pasākumā tiks ievērotas valstī noteiktās epidemioloģiskās drošības prasības.

Ņemot vērā Covid-19 izplatību, "Tūrisma Gids" aicina rūpīgi izvērtēt nepieciešamību apmeklēt publiskas vietas, kā arī, dodoties dabā, izmeklēt atbilstošāko pastaigu maršrutu, šajā laikā saudzējot gan sevi, gan citus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!