Foto: Shutterstock

Tie cēli stāv ikvienā lidostā, lūkojoties, lai lidmašīnas droši paceļas, nosēžas un pārvietojas pa lidlauku. Tomēr lidostu kontroles torņi ir arī pirmā vieta, ko ceļotāji redz, atbraucot jaunā vietā, un pēdējā – paceļoties, tādēļ daudzviet pasaulslaveni arhitekti un dizaineri centušies tos padarīt neparastus un atšķirīgus. Kāds varbūt teiktu arī jocīgus un kā no zinātniskās fantastikas darbiem.

Nesen ASV izdota interesanta grāmata "Lidostu torņu māksla", kuras autore ir amerikāņu aviācijas fotogrāfe Karolīna Ruso (Carolyn Russo). Ar to noslēdzies viņas deviņus gadus ilgušais darbs, iemūžinot 100 aviācijas kontroles torņus 23 valstīs, parādot to reizēm pat sirreālās konstrukcijas un elementus. Viņai netrūkst arī interesantu stāstu par šo objektu fotografēšanu, piemēram, lai iemūžinātu Oslo lidostas torni pavisam tuvu, bijis nepieciešams apdrošināšanas sertifikāts par 20 miljoniem dolāru, arī Losandželosā šis prieks nav bijis lēts, raksta CNN Travel.

Ikviens, kas kaut reizi lidojos vai vienkārši bijis lidostā, redzējis šo maģisko vietu – torni, no kura tiek vadīta visa lidmašīnu satiksme lidlaukā. Tomēr, ja tas ir arī arhitektūras brīnums, viss kļūst vēl interesantāk.

Piemēram, Abū Dabī lidostas tornis ir vienīgais šāds novērošanas punkts pasaulē, kas veidots kā islama simbols – pusmēness, bet dabā tas atgādina milzīgu buru. Vai arī Ņujorkas lidostas tornis, kas celts no gaišas krēmkrāsas betona un tam ir apaļi logi, tādēļ tas atgādina Šveices siera gabalu. Bet tie ir tikai daži piemēri. Lūk, arī Tūrismagids.lv iedvesmojās no Ruso, un esam izveidojuši fotogaleriju ar neparastiem un interesantiem lidostu torņiem no visas pasaules.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!