Foto: Vida Press

Nīderlandes dizaineri radījuši satriecoši skaistu un inovatīvu objektu par godu māksliniekam Vincentam van Gogam – ar saules gaismu uzlādējamu riteņbraucēju ceļu, kas naktī mirdz kā zvaigžņota debess.

Veloceļa autoru Dāns Rosegarde (Daan Roosegaarde) iedvesmojusi mākslinieka glezna "Zvaigžņotā nakts" un viņš kopā ar savu komandu no Heijmans Infrastructure radīja kilometru garo Van Gogh-Roosegaarde veloceļu, ko 13. novembrī atklāja Nīderlandes pilsētā Eindhovenā. Veloceļu izgaismo tūkstošiem ar saules gaismu uzlādējamas LED lampiņas, kas atgādina mirdzošus oļus. 

"Gribēju radīt vietu, kur cilvēki pieredz ko īpašu, jo braucot pa šo ceļu, var izjust, ko nozīmē tehnoloģiju dzeja," par savu darbu stāstīja Rosegarde.

Viņš kopā ar savu komandu jau iepriekš izstrādājis arī vairāku "gudro ceļu" (smart road) konceptus, kuros tiek izmantota gaismas, kustības enerģijas un ceļa zīmju mijiedarbība, lai interaktīvi reaģētu uz situāciju, kāda ir attiecīgajā brīdī ir uz ceļa, teikts projekta mājaslapā.

www.trivoo.net

Mirdzošās līnijas uz ceļa uzlādē gaisma un tās spēj mirdzēt naktī līdz pat astoņām stundām.Veloceļa ideja ietver gan dizaina inovāciju, gan kultūras mantojuma aspektus un tūristu piesaisti, tomēr pats galvenais, ka jaunais objekts vienā no aktīvākajām velobraucēju valstīm - Nīderlandē tumšajā ziemas laikā izsauc neviltotu sajūsmu kā pieaugušo, tā bērnu acīs.

Holandieša izgudrotie "gudrie ceļi" jau saņēmuši arī vairākas balvas, tostarp Dutch Design Award, Accenture Innovation Award, INDEX Award 2013.

Veloceļa atklāšana ievada 2015. gadā paredzēto starptautisko van Goga gadu, kurā paredzēti daudzi māksliniekam veltīti pasākumi gan Holandē, gan Francijā un citur.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!