Foto: Rytis Seskaitis

Arī šogad Lietuvas Pakrojas muižā gaismas iedegs lielākais ziemas pasākums Ziemeļeiropā – laternu un gaismas festivāls "Pūķi, mīti un leģendas", kas veidots, iedvesmojoties no Āzijas kultūras. Starp miljoniem gaismekļu būs arī jaunas neticama izmēra kvēlojošās zīda laternas, kas īpaši radītas Pakrojas muižai, informē muižas pārstāve Edita Šimaite. Festivāls sāksies 26. novembrī.

15 hektāru plašakā vēsturiskās muižas teritorijā būs skatāmas vairāk nekā 50 dažādas izgaismotas mākslinieciskas gaismu kompozīcijas, kuru idejās un tapšanā darbu ieguldījuši vairāki desmiti mākslinieku no dažādām Āzijas valstīm. Pasākumā būs apskatāmas speciāli muižai un tās apkārtnei radītas neticami lielas skulptūras: mītiskie briesmoņi un gaismas pūķi, kas nes cerību un laimi, arī uzticības simboli: dzērves un flamingo, lauvas krūšutēls, kas pasargā no ļaunajiem gariem, apburošā austrumu dieviete, un visbeidzot arī 25 metrus garš un piecus metrus augsts jūras briesmonis krokodils Vans, kurā apmeklētāji varēs ieiet.

Festivāla laikā norisināsies arī Ziemassvētku tirdziņš, būs pieejami karuseļi, atrakcijas visai ģimenei, varēs baudīt austrumu virtuves garšas, notiks tikšanās ar Ziemassvētku vecīti un norisināsies vēl citas muižas aktivitātes – amatnieku darbnīcas, slavenā vēsturiskā spirta rūpnīca un daudz kas cits.

"Esmu gandarīts, ka tumšajā gadalaikā muižas teritoriju atkal izgaismos festivāls, kurā atdzīvojas leģendas. Šogad tas būs piektais gaismas festivāls un, iespējams, lielākais pasākums, kāds jebkad rīkots muižā. Tajā izmantoti desmitiem kilometru zīda, miljoniem spuldzīšu un, es nepārspīlēju, simtiem negulētu radošu nakšu. Pasākums pārsteigs pat tos, kas jau visu redzējuši, un būs tā vieta, kur šoziem būs iespēja smelties maģisko enerģiju, kas jūs pavadīs visu gadu: no neredzētām būtnēm un līdz pat pašam uguns valdniekam pūķim, kas ieguvis milzu laternu veidolu," stāsta Pakrojas muižas Barons.

Festivālu varēs apmeklēt katru piektdienu, sestdienu un svētdienu no 26. novembra līdz 8. janvārim.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!