Pēdējās dienās sociālo mediju lietotāji aktīvi apspriež formās krāšņu nāras statuju, kas atrodas zvejnieku ciematā Apūlijā, Monopolē, Itālijas dienvidos. Karstasinīgākās diskusijas raisās par to, ka nāriņai ir gan aste, gan cilvēka pēcpuse, un tā esot "pārāk provokatīva", vēsta ārzemju mediji.

Statuju pēc pasūtījuma izveidoja Monopoles Luidži Roso mākslas skolas audzēkņi, lai godinātu mūžībā aizgājušo itāļu senatori un Nobela prēmijas laureāti Ritu Levi-Montalčīni, raksta "New York Post", atsaucoties uz "Monopoli Times", kas pirmie publicēja ziņu par šo statuju. Jaunais mākslas darbs, kas novietots zinātnieces vārdā nosauktā laukumā, jau paspējis kļūt par izsmiekla objektu pēc tam, kad sociālajos tīklos publicētas statujas fotogrāfijas.

"The Guardian" atsaucas uz itāļu aktrises Tizianas Skjavarelli (Tiziana Schiavarelli) sociālajā tīklā "Facebook" rakstīto, ka draugs Monopolē "pamatoti izteicis zināmu neizpratni par šo "pieminekli"". "Tā izskatās pēc nāras ar divām silikona krūtīm un, pats galvenais, tik milzīgu pēcpusi, kāda nāriņai vēl nekad iepriekš nav redzēta. Vismaz manā pieredzē." Skjavarelli uzsvēra, ka viņa nekritizē mākslas studentus vai vietējo padomi, kas pasūtīja darbu. "Bet mani ļoti uzjautrina šī lieta... kas zina, vai tā kļūs par papildu atrakciju tūristiem."

Savukārt amerikāņu aktrise Vūpija Goldberga raidījumā "The View" izsmēja cilvēkus, kas sacēluši jezgu par kaut ko, "kas nav īsts".

Luidži Roso mākslas skolas direktors Ādolfo Marsiano provokatīvo statuju aizstāv, pamatojot, ka tā ir "cieņas izrādīšana lielākajai daļai sieviešu, kuras ir formīgas". Viņš skaidroja, ka Monopoles mērs skolēniem uzdeva izveidot pilsētai vairākas statujas, tostarp vienu par jūras tēmu. "Skolēni sanāca kopā un izdomāja ideju par nāru," sacīja Marsiano. "Padomei tika parādīts makets, kas tika atzīts par labu esam, un pēc tam tika nolemts, ka pabeigtā skulptūra tiks novietota laukumā."

Marciano sacīja, ka nevēlas spriest vai izteikt kritiku par studentu iedvesmu, bet šo darbu uzskata par "realitātes atspoguļošanu, šajā gadījumā – sievietes ķermeņa attēlojumu". Viņš piebilda: "Televīzijā redzamas reklāmas ar ļoti tievām modelēm, bet nāra ir kā veltījums lielākajai daļai formīgo sieviešu, īpaši mūsu valstī. Būtu slikti, ja mēs būtu attēlojuši sievieti, kura ir ārkārtīgi kalsna."

Kāds Monopoles iedzīvotājs Džuzepe sacījis, ka skulptūra, kas pēdējās dienās izraisījusi skaļās diskusijas, tiek kritizēta par "pārāk provokatīvu". "Žēl, jo mākslas studenti pelnījuši uzslavas, nevis kritizēšanu," vīrieti citē "The Guardian".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!