Pasaulē ir dažas tik skaistas vietas, ka to eksistencei ir grūti noticēt. Taču šādas neticami skaistas, iedvesmojošas, dīvainas un elpu aizraujošas ainavas tiešām eksistē. Tur ir iespējams nokļūt, lai skatītu šos dabas brīnumus savām acīm. Resurss Mnn.com apkopojis daļu no šīm neparastajām vietām.

Neparastais krāsainais ezers (Grand Prismatic Spring), Jeloustona, ASV

Nacionālais parks atrodas ASV ziemeļrietumos Klinšu kalnos Jeloustonas upes augštecē. Šī teritorija ir pilna brīnumu, un jo sevišķi skaisti šeit ir ezeri. Tiem piemīt dažādas neparastas iezīmes - piemēram, neparasti silts ūdens (tā temperatūra var sasniegt 60 °C), tajos mīt siltummīlošas aļģes koši dzeltenā, oranžā, sarkanā, gaišzilā un zaļā krāsā.

Pamukkales travertīna terases, Turcija

Neparastās terases ir radījusi avotu grupa, kas izplūst pie Cokelezas kalna virsotnes. Avoti izveidojušies lūzuma zonā, ūdens temperatūra izplūdes vietā - 35 grādi. Šeit izplūst ūdens, kas bagātināts ar tīru kalcija karbonātu. Tā kā sāļi ir ļoti tīri, terases ir sniegbaltas. Ļoti populārs tūrisma objekts. Kopš 1998. gada unikālās Pamukkales terases iekļautas UNESCO Pasaules Mantojuma sarakstā.

Ujuni solončaks (Salar de Uyuni), Bolīvija

Solončaks ir milzīgs sāls avots. Šajā vietā katru gadu iegūst apmēram 25 tūkstošus tonnu sāls. Lietus laikā sāli var klāt vairākus desmitus centimetru biezs ūdens slānis, tad līdzenums pārvēršas par milzīgu spoguli. Populārs tūrisma objekts - šeit ir arī sāls viesnīca un tā saucamās "salas".

Pūķa asins koki, Sokotras sala, Jemena

Neparasti koki - Sokotras salas īpašā vizītkarte. Vietējie iedzīvotāji tic šī koka noslēpumainajam spēkam. Ja koka mizu vai lapas sasmalcina, izdalās sarkani sveķi. Pakasot nost koka miziņu, var redzēt asinīm līdzīgu šķidrumu. Sokotras salu sauc par Jemenas un visa Arābijas reģiona pērli tās brīnumainās dabas dēļ, kas saglabājusies no aizvēsturiskiem laikiem. Bez pūķa asins kokiem šeit ir daudz citu neparastu augu.

Namībijas Sahāra (Sossusvlei), Namībija

Te atrodas pasaulē lielākās smilšu kāpas - tās sniedzas pat 300 metru augstumā. Namībijas Sahārā var novērot tuksnesim netipiski lielu ainavu dažādību, tostarp pārakmeņojušās, izžuvušu upju vai ezeru gultnes. Vietām saglabājušies kameltorna koki, kas nokaltuši daudzus gadsimtus atpakaļ, kad kāpas aizsprostoja upes ceļu uz okeānu.

Rīsu terases, Bali, Indonēzija

Stāvās nogāzēs iekopti fantastiskie rīsu lauki. Majestātisks skats. Rīsu lauku apstrādē pēdējā gadsimta laikā nekas īpaši nav mainījies. Zemnieki joprojām laukus apstrādā  ar rokām, talkā ņemot speciāli veidotos arklos iejūgtus mājlopus.

Kapadoķijas klinšu formējumi, Turcija

Miljoniem gadu laikā šos iežus ārdīja lietus un vējš, kā rezultātā Kapadokijas kalnu veidojumi ieguva dīvainu, noslēpumainu, pat fantastisku izskatu. Šai ainavai, šķiet, nav līdzīgas pasaulē. Klintīs savulaik ierīkotas alu pilsētas, un tur patvērumu meklējuši pirmie kristieši.

Elles vārti, Turkmenistāna

Aptuveni 90 kilometrus no Erbentas kišlaka Turkmenistānā atrodas Darvaza - ļoti neparasts tehnogēns gāzu krāteris, ko vietējie iedzīvotāji dēvē par "elles vārtiem" vai "šķīstītavas vārtiem".

Ilgu laiku šī vieta bija praktiski nepieejama, taču līdz ar tūristu aktivitātēm tā sāk iemantot pasaules slavu un izraisa arī pastiprinātu zinātnieku interesi.1971. gadā pie Darvazas ciematiņa padomju ģeologi atklāja pazemes gāzu uzkrāšanās vietu. Veicot dziļurbumus, ģeologi uzdūrās pazemes kavernai (dobumam), kura dēļ iegruva zeme un izveidojās milzīgs ar gāzi pildīts caurums.

Urbšanas platforma ar visu aprīkojumu un transportu iegāzās šajā caurumā, bet cilvēki incidentā necieta. Lai cilvēkiem un lopiem kaitīgie gāzes garaiņi neizplatītos apkaimē, ģeologi nolēma gāzi aizdedzināt. Viņi domāja, ka pēc dažām dienām uguns apdzisīs, tomēr kļūdījās - no krātera nākošā dabasgāze dienu un nakti deg jau vairāk nekā četrdesmit gadus.

Kalni kā viļņi, Arizona, ASV

Šis neparastās smilšakmens klintis izskatās kā veidotas no milzīgas izkusušu karameļu masas. Uz šo vietu brauc ceļotāji un fotogrāfi no visas pasaules, lai iemūžinātu klinšu spilgtās un viļņveidīgās formas, kas veidojušās jau Juras periodā, klinšu erozijas rezultātā.

Milža dambis, Ziemeļīrija

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!