Foto: Gints Mucenieks

Dabas aizsardzības pārvalde (DAP) un biedrība "Zimeļvidzemes ģeoparks" sestdien, 11. maijā, aicina uz izzinošu pārgājienu, kas veltīts 2019. gada Latvijas ģeovietai – Vidzemes jūrmalas stāvkrastiem. Tie meklējami Rīgas līča austrumu krastā, Salacgrīvas novadā.

Šī ir vienīgā vieta pie Baltijas jūras, kur kraujās atsedzas devona smilšakmeņi. Stāvkrasti pilnībā ietilpst Ziemeļvidzemes biosfēras rezervātā, bet nozīmīgākie posmi – "Ežurgu klintis" un "Veczemju klintis" – ir atzīti par ģeoloģiskajiem un ģeomorfoloģiskajiem dabas pieminekļiem. Aktīvie krasta erozijas procesi Vidzemes stāvkrastu ainavu padara dinamisku un krāšņu visos gadalaikos, tāpēc teritorija ir iecienīts galamērķis, stāsta DAP eksperts, ģeologs Dainis Ozols.

Dabas aizsardzības pārvalde aicina apmeklēt Vidzemes jūrmalas stāvkrastus un arī atgādina ievērot principu, proti, dabā ejot, ko atnesi, to aiznes.

Pārgājienu 11. maijā vadīs ģeologi – Latvijas Universitātes un DAP speciālisti, pasākums ir bez maksas un uz to aicināts ikviens interesents.

Praktiska informācija par pārgājienu:

Pulcēšanās un pārgājiena sākums: atpūtas vietā "Vasas", Salacgrīvas novadā (konkrētāk te).

  • No pulksten 11 līdz 11.30 notiks automašīnu pārbraukšana uz galapunktu un autovadītāju atvešana atpakaļ.
  • No pulksten 11.30 līdz 14.30 pārgājiens gar jūras krastu ar speciālistu stāstījumiem par krastu ģeoloģiskajiem procesiem, klintīm, akmeņiem. Maršruts (septiņi kilometri): Vasas – Ķurmjrags – Ežurgu un Zivtiņu klintis – Rankuļrags – Veczemju klintis.
  • No pulksten 14.30 līdz 15 būs pasākuma noslēgums, kā arī gada ģeovietas informācijas stendu atklāšana.

Galapunktā – kempingā "Veczemju klintis" – darbosies kafejnīca, un pasākuma dalībniekiem automašīnu novietošana būs bez maksas. Pasākuma dalībniekus organizatori aicina ģērbties atbilstoši laika apstākļiem. Lielākā daļa maršruta vedīs pa smilšainu pludmali, bet būs arī akmeņaini posmi. Līdzi jāņem dzeramais ūdens un uzkodas pēc saviem ieskatiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!