Foto: Shutterstock
Pēc trīs gadu pārtraukuma tūristiem no jauna tiks atvērta viena no aizraujošākajām vietām Lielajā kanjonā – Havasu ūdenskritums. Atklāšana plānota šodien, 1. februārī. Turpmāk pie ūdenskritumu varēs pulcēties tūristi nelielās grupās, turklāt tikai ar iepriekšēju rezervāciju, vēsta "CNN Travel".

Havasu ūdenskritums ir tikai neliela daļa no plašā Havasupai indiāņu rezervāta, kas atrodas blakus Lielajam kanjonam. Piekļuvi ūdenskritumam regulē cilts, kura 2020. gada pavasarī nolēma liegt pieeju iecienītajai tūrisma vietai, lai pasargātu vietējos iedzīvotājus no Covid-19 pandēmijas. "Rezervātu slēdzām 2020. gada martā," savā tīmekļa vietnē raksta cilts pārstāvji. "Ņemot vērā, ka ciltij ir ierobežota piekļuve kvalitatīvai veselības aprūpei, rezervāta slēgšana bija labākais veids, kā nodrošināt kopienas drošību un veselību. Kopš tā laika rezervāts bija slēgts tūristiem."

Tāpat kā iepriekš, ūdenskritumu varēs apmeklēt tikai ar iepriekšēju rezervāciju. Šobrīd priekšroka ir tiem tūristiem, kuri rezervācijas bija veikuši pirms pandēmijas. Tādēļ faktiski jaunas rezervācijas 2023. gadā nemaz netiks piedāvātas. Taču tie, kas ārkārtīgi vēlas apmeklēt Havasu ūdenskritumu jau šogad, rezervāciju var iegādāties no personas, kura vairs neplāno turp doties.

Foto: Shutterstock

Plānojot pārgājienu uz Havasu ūdenskritumu, jāapzinās, ka ceļš ir smags un prasa lielu fizisko sagatavotību. Turklāt pārgājienam ir jāvelta vairākas dienas. Sākumā jārezervē naktsvieta kempingā, lai pēc tam varētu doties uz Supai ciematu. Taka uz ciematu ir 13 kilometrus gara un ved tieši gar kanjonu. Sasniedzot Supai ciemu, jāmēro vēl 3,2 kilometri līdz ūdenskritumam.

Vēl sarežģītāku pārgājienu padara plūdu izpostītās takas un tilti, ko izmantoja ne tikai tūristi, bet arī cilts pārstāvji Supai ciematā, kur dzīvo aptuveni 200 cilvēku, ziņo "VisitArizona".

Foto: Shutterstock

Apmeklējot rezervātu, jāatceras, ka tā teritorijā ir aizliegts ienest alkoholu, ieročus un dronus. Savukārt ūdeni jāņem pietiekamā daudzumā, jo gar taku nav neviena dzeramā ūdens avota. Bet gaisa temperatūra vasarā var paaugstināties līdz pat 40 grādiem. Ja gaisa temperatūra pārsniedz 46 grādus, takas tiek slēgtas tūristiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!