Daugavpilī dzimušā un pasaules slavu ieguvušā mākslinieka Marka Rotko mākslas centra atklāšana ir labs iemesls, lai dotos uz Latvijas otro lielāko pilsētu. Jo Daugavpils ir ne tikai Rotko, cietoksnis un tirgus.

Rotko mākslas centrs ir izvietojies Daugavpils cietoksnī, Arsenāla ēkā un šī ir vienīgā vieta Austrumeiropā, kur ir iespējams klātienē un par latvieša maciņam pieejamu ieejas maksu apskatīt Rotko oriģināldarbus.

Cietoksnis

Taču, ja reiz esiet tik tālu braukuši, grēks būtu neapskatīt visu cietoksni, kas ir Daugavpils simbols. Turklāt šī būve, kas kopumā aizņem ap 150 hektāriem zemes, ir Austrumeiropā vienīgais gandrīz bez izmaiņām saglabājies 19.gadsimta pirmās puses cietokšņa paraugs. Cietokšņa iekšpuse plānota pēc tradicionālajiem karavīru pilsētu paraugiem - centrā parādes laukums, ap kuru izvietojušās ampīra stila ēkas.

Pilsētas centrs un baznīcu kalns

Kā daudzas Latvijas pilsētas, arī Daugavpils pilsētas centrs ir sarkano ķieģeļu arhitektūras, jūgendstila ēku, daudzu padomju laikā tapušu būvju un mūsdienu stikloto fasāžu mikslis. Pilsētas centrs ir samērā neliels un pastaigājoties, to var apskatīt dažu stundu laikā.

Ikvienam, kas vēlas apskatīt pilsētu, noteikti jāapmeklē Baznīcu kalns - vieta, kur līdzās atrodas četru konfesiju dievnami - Mārtiņa Lutera katedrāle, dievmātes Romas katoļu baznīca, svēto mocekļu Borisa un Gļeba pareizticīgo katedrāle un vecticībnieku draudzes Augšāmcelšanās, Dievmātes Piedzimšanas un Svētītāja Nikolas dievnams.

Senču mantojums

Lai sajustu vēstures klātbūtni un Daugavpils novada rokdarbu tradīcijas, der ielūkoties Latviešu mājā vai pabūt Māla centrā. Māla mākslas centrs ir vienīgā vieta Latvijā, kur apmeklētāji var iepazīties ar rūdīto Baltijas raku keramiku, kuras nogatavināšana notiek raudzētu rudzu miltu šķidrumā. Iepriekš piesakoties, centrā iespējams sastrādāties ar profesionāliem podniekiem un pamēģināt, cik padevīgs materiāls ir māls.

Ieroči un munīcija - skrošu rūpnīcā

Ieroču un munīcijas ražošana vienmēr tiek saistīta ar zināmu slepenību un noslēpumainību, tāpēc viens no Daugavpils eksotiskākajiem apskates objektiem jums varētu kļūt skrošu rūpnīca. Tā ir vecākā munīcijas ražotne Ziemeļeiropā. Vienīgā šāda veida rūpnīca Baltijā, un viens no vecākajiem industriālā mantojuma objektiem Latvijā. Rūpnīcā atrodas Eiropā vienīgais strādājošais svina liešanas tornis. Rūpnīca piedāvā apskatīt skrošu liešanas cehu, iemēģināt roku rūpnīcas šautuvē, uzkāpt tās unikālajā 37m augstajā tornī, zem kura atrodas 19m dziļa dzesēšanas aka. Turklāt no torņa paveras viena no labākajām Daugavpils panorāmām.

Fitnesa muzejs

Daugavpilī ir Latvijā vienīgais fitnesa muzejs, kas vien ir tā vērts, lai aizbraucot tik tālu ceļu, to apmeklētu. Muzejs ir gana specifisks, taču kā izpētīja "Delfi ceļojumi", interesantus eksponātus tur atradīs jebkurš. Muzejā savākti materiāli par spēka atlētikas pirmsākumiem pagājušā gadsimta sākumā, jo tieši Latvija bija pirmā valsts pasaulē, kur tika izveidots spēka atlētikas klubs.

Kur pusdienot?

Pilsētas centrā ir vairākas ātrās ēdināšanas iestādes, tostarp populārākās picērijas, taču "Delfi ceļojumi" iesaka eksotikas nolūkos doties uz restorānu "Gubernators". Ēdienkarte ir tik biedējoši bieza kā Andreja Upīša "Zaļā zeme", taču ēdiena kvalitāte ir uzteicama, lai ko arī būtu pasūtījuši. Turklāt restorāna telpas ir vēl viens muzejs - Daugavpils atklātnes, kas tapušas dažādos laika periodos, padomju laika relikvijas un Latgales keramika te itin labi sadzīvo ar šodienas populārās mūzikas ritmiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!