Foto: DELFI Aculiecinieks
Taizeme – tā ir krāšņa daba, saule, smaidi un budistu miers, tāpēc tie, kas šajā valstī viesojušies vienreiz, noteikti tur vēlēsies atgriezties. Ja arī jūs plānojat iepazīt šo skaisto un eksotisko zemi, paturiet prātā pāris taizemiešu kultūras un dzīvesveida īpatnības – var noderēt!

Smaidi

Foto: DELFI Aculiecinieks

Galva

Foto: DELFI Aculiecinieks

Kājas

Foto: Publicitātes foto

Ja galva ir ķermeņa svētākā daļa, tad kājas ir pilnīgs pretstats. Tās simbolizē pieķeršanos zemei, kas ir cēlonis visām cilvēku ciešanām. Tieši tādēļ ir pilnīgi nepieņemami, piemēram, likt kājas uz galda vai ar savām kājām norādīt uz citiem cilvēkiem vai reliģiskiem objektiem. Tāpat jāatceras, ka pirms ieiešanas citu cilvēku mājās vai reliģiskās celtnēs, ir jānovelk kurpes.

Sveicināšanās


Taizemieši sasveicinās ar "wai" – saliekot kopā abas plaukstas zoda priekšā un viegli paklanoties. Atcerieties, ka jaunākie cilvēki vai tie, kas ieņem zemāku amatu vai sociālo stāvokli, vienmēr sasveicinās pirmie. Ar "wai" tiek izrādīta cieņa pret otru cilvēku.

Karalis

Foto: AP/Scanpix

Budisms

Pieskaršanās

Foto: AFP/Scanpix

Rietumu kultūrā draudzīgi apskāvieni un pieskaršanās otram cilvēkam ir normāla komunikācijas sastāvdaļa, tomēr Taizemē no šādas rīcības vajadzētu atturēties. Vīrieša pieskaršanās sievietei var tikt uzskatīta par ļoti rupju rīcību. Tāpat nav pieņemts publiski izrādīt savas jūtas pretējā dzimuma pārstāvjiem.

Pacietība


Esiet pacietīgi. Taizemiešu "mai pen rai" filozofija nosaka arī to, ka vietējie iedzīvotāji cenšas izvairīties no konfliktiem, kliegšanas un jebkādas dusmu izrādīšanas. Nepatīkamās situācijās centieties saglabāt taizemiešu vēso prātu, jo viņi uzskata, ka bez dusmām konflikti tiek atrisināti daudz ātrāk. Saspringtas situācijas tiek atrisinātas ar smaidu.

Tirgus

Foto: DELFI Репортер

Velorikšas


Viens no neparastākajiem un populārākajiem pārvietošanās veidiem Taizemē ir tuk tuki un velorikšas. Tās ir redzamas it visur! Pirms brauciena noteikti vienojieties par cenu. Tomēr uzmanieties no tā, ka velorikšu vadītāji var jūs pa ceļam aizvest arī uz drēbnieku darbnīcām, kur ļoti pārliecinoši taizemieši centīsies jūs pierunāt uzšūt uzvalku. Velorikšu vadītāji par katru piespēlēto klientu un uzvalku saņem zināmu komisijas naudu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!