Tūrisma nozares eksperti, diskutējot viedokļu ringā "Kā ceļot droši – atbildīgs tūrisma bizness" par tūristu pieprasījumu, problēmām un tirgus aktualitāti, atzina, ka pirms došanās ceļojumā nepieciešama galamērķa padziļināta izpēte, kā arī bezrūpīgai ceļošanai jāizmanto tūrisma operatorus un aģentus, kas pilnībā izplānos ceļojumu, paredzēs riskus un problēmu gadījumā uzņemsies atbildību un palīdzēs tās risināt, informē Biznesa augstskola "Turība".

"Ikvienam ir vēlme ceļot un iegūt jaunas pieredzēs kādā citā valstī, taču ir arī jāizprot iespējamie riski un sekas, ko neapdomīga ceļojumu plānošana paredz. Pirms došanās uz kādu citu valsti, svarīgi veikt padziļinātu izpēti par šīs vietas kultūru, jurisdikciju, paražām un citām raksturīgām iezīmēm. Jo sīkāk tiks izpētīta vietējā kultūra, jo mazāka iespēja iekļūt domstarpībās attiecīgajā valstī," skaidro Biznesa augstskolas "Turība" Starptautiskā tūrisma fakultātes dekāns Ēriks Lingebērziņš.

Latvijas kongresu biroja vadītāja Irēna Riekstiņa piebilst, ka svarīgs aspekts drošai un bezrūpīgai ceļošanai ir uzticēt ceļojuma plānošanu un koordinēšanu tūrisma pakalpojumu organizatoriem, jo tie pārzina galamērķi, sniedz dažādus piedāvājumus atpūtai un palīdz nodrošināt ar ceļošanu saistītos faktorus kā, piemēram, apdrošināšanas polisi, dzīvošanu un ēdināšanu, transportu un nokļūšanu galamērķī, kā arī uzņemas atbildību par sniegto pakalpojumu un to izpildi līdz ceļojuma beigām.

Diskusijā Ārlietu ministrijas Konsulārās palīdzības nodaļas vadītāja Sandra Salmiņa-Šuke akcentēja, ka mūsdienīga tendence cilvēkiem ir domāt, ka paši spēs atrast labākos un izdevīgākos piedāvājumus ceļošanai, jo bieži neuzticas vai uzskata, ka ceļojumu operatori prasa pārāk lielu summu par šo pakalpojumu. Jāsaprot, ka, iespējams, pašam atrast dzīvošanu un nopirkt biļetes var būt lētāk, taču risks pastāv uzķerties uz krāpniekiem, iekļūt dažādās juridiskās problēmās ar dokumentiem vai kā citādi izbojāt savu atvaļinājuma laiku, mēģinot ietaupīt.

Savukārt Latvijas Tūrisma aģentu un operatoru asociācijas (ALTA) valdes locekle Anta Jokste pauda, ka pareiza tūrisma operatora izvēle ir būtiski svarīga, jo ir viegli uzķerties uz vilinošiem piedāvājumiem, kas beigās var būt krāpnieciska shēma, uz kuru patērētājs iekrīt.

Latvijā izveidota Tūrisma operatoru un aģentu datu bāze, kuras dalībnieki saņēmuši speciālo atļauju (licenci) kompleksu tūrisma pakalpojumu sniegšanai, kas sniedz patērētājam noteiktu drošības sajūtu un problēmu gadījumā sniedz iespēju saukt pakalpojumu sniedzēju pie atbildības.

Diskusija-viedokļu rings notika Starptautiskās tūrisma izstādes "Balttour" ietvaros un to rīkoja Biznesa augstskola "Turība". Tās ieraksts pieejams Biznesa augstskolas "Turība" "Facebook" lapā, vai klikšķinot šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!