Foto: Shutterstock

Lielākā daļa valstis atcēlušas vairākus vai teju visus ierobežojumus, kas bija noteikti gandrīz trīs gadus, lai cīnītos ar Covid-19 izplatību. Tas veicinājis tūrisma nozares atkopšanos – aizvien lielāks cilvēku skaits dodas ceļojumos uz ārzemēm, tādējādi pamazām ļaujot sasniegt to starptautisko ceļošanas līmeni, kāds tas bija pirms pandēmijas. Saskaņā ar Apvienoto Nāciju Organizācijas Pasaules Tūrisma organizācijas (ANPTO) datiem, tūrisma nozare šobrīd sasniegusi 65 procentus pirmspandēmijas līmeņa, un dažos galamērķos novērojams vērā ņemams ienākumu palielinājums no ārzemju tūristiem, tostarp Latvijā.

ANPTO savā mājaslapā raksta, ka no pagājušā gada janvāra līdz septembrim aptuveni 700 miljoni tūristu ceļoja starptautiski, kas ir vairāk nekā divas reizes 2021. gadā tajā pašā laika posmā.

Pērn pirmajos septiņos līdz deviņos mēnešos dažos galamērķos reģistrēts vērā ņemams ienākumu pieaugums no tūristiem, raksta ANPTO. Šo valstu sarakstā ir Latvija, Serbija, Rumānija, Turcija, Portugāle, Meksika, Pakistāna, Maroka un Francija. Citas valstis, kuras mazāk, bet arī saņēmušas nozīmīgu ieņēmumu pieaugumu no tūristiem, ir Vācija, Beļģija, Itālija, ASV, Katara, Indija un Saūda Arābija.

ANPTO dati arī rāda, ka kopš 2019. gada pieaugusi aviācijas un viesnīcu noslogotība. Starptautiskos maršrutos no janvāra līdz augustam starptautiskie ceļojumi Eiropā bija 78 procenti, Amerikā – 76 procenti. Savukārt viesnīcu noslogojums pērn septembrī sasniedza 66 procentus. Salīdzinājumam – tā paša gada janvārī tie bija 43 procenti. Visvairāk cilvēki apmetās viesnīcās Eiropā – 77 procenti, tai seko Amerika ar 66 procentiem, Tuvie Austrumi ar 63 procentiem, Āfrika ar 61 procentu.

ANPTO eksperti par turpmāko nozares atkopšanās pieaugumu runā piesardzīgi, jo jāņem vērā izaicinošā ekonomiskā vide, augstā inflācija un pieaugošās enerģijas cenas, ko ietekmē Krievijas karš ar Ukrainu. Šie apstākļi var ietekmēt atveseļošanās tempu šā gada ceturtajā ceturksnī. Tomēr eksperti, lai gan piesardzīgi, optimistiski raugās uz to, ka cilvēki atkal dodas vairāku dienu ceļojumos uz ārzemēm.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!