Ēģiptē publiskai apskatei decembrī atklātas divas atjaunotas faraona Amenhotepa III statujas. Statujas atklātas faraona kapenēs, kurās tās atradās, kad pirms aptuveni 3000 gadiem tās iznīcināja zemestrīce.

Iespaidīgās statujas, kas ir 12,9 metrus augstas, atkal atrodas savā vietā Luksorā pie tempļa ziemeļu ieejas Nīlas rietumu krastā. Šis templis ir pasaulslavens ar Memnonas kolosiem – divām milzu statujām, kas attēlo valdnieku, un, kā uzskata arheologi, simbolizē senās Ēģiptes civilizācijas varenības laika zenītu. Jaunatklātās statujas ir augstākās šāda veida statujas, kurās faraons ir redzams stāvot. Memnonas kolosi gan ir 21 metru augsti, bet tajos valdnieks atainots sēžam.

Zinātnieki uzskata, ka statujas ir aptuveni 3200 gadus vecas.

Faraons Amenhoteps III mantoja impēriju, kas pletās no Eifratas līdz Sudānai, kad Ēģiptes civilizācija piedzīvoja ziedu laikus..

18. dinastijas valdnieks nokļuva tronī 12 gadu vecumā. Uzskata, ka viņš Ēģiptē valdījis laikā no 1386. līdz 1349. pirms mūsu ēras. Viņš par sievu izvēlējās provinces amatpersonas meitu, un visā viņa valdīšanas laikā karaliene Tija parādījusies līdzās karalim.

Ķēniņa pils pie Malkata atradās pavisam tuvu viņa bēru templim – lielākajam kāds jebkad uzbūvēts. Tā atrašanās vieta tika apzīmēta ar diviem Memnonas kolosiem, kuri iezīmēja tempļa ieeju un ir vislabāk saglabājušies tā elementi. Tiek uzskatīts, ka Amenhotepa III templi gadu tūkstošu gaitā pamatīgi pabojājušas vairākas zemestrīces.

Amenhoteps III miris ap 1354. gadā pirms mūsu ēras, un tronī viņam sekoja dēls Amenhoteps IV, vairāk pazīstams kā Akhenatens.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!