Foto: Publicitātes foto

Svētdien, 6. novembrī, no pulksten 10 līdz 16 Brīvdabas muzejā norisināsies Mārtiņa dienas svinības. Jau izsenis Mārtiņš atver ziemai vārtus, lai lieli un mazi maskās tērpti ciemiņi, folkloras kopu vadībā, nestu prieku un svētību senajā latviešu sētā. Brīvdabas muzejā šajā dienā būs Mārtiņdienas cienasts un "Mārtiņa beķerejas" sarūpētie pīrādziņi.

Ar Mārtiņa dienu Latvijā beidzās veļu laiks, un sākās masku jeb budēļu gājieni, kas turpinājās līdz Meteņiem.

Mārtiņos masku gājieni saukti par "iešanu vecīšos". Maskoti ļaudis tikuši dēvēti par vecīšiem, vakara vecīšiem, Mārtiņa večiem, Mārtiņbērniem, Mārtiņu ubagiem un spalvainajiem Mārtiņiem. Svētku priekšvakarā tikai vīrieši pārģērbjas un iet no mājas uz māju dzīt Mārtiņu. Viņi katrā sētā ieradās ar jautriem priekšnesumiem, dejām, rotaļām un dziesmām, par ko saņēma no saimnieces cienastu. Mārtiņdienā sākas mīklu minēšanai, raksturīga arī zīlēšana, kad jaunās meitas varēja uzzināt sava nākamā vīra izskatu.

Programma:

• Pulksten 10 dievkalpojums Usmas baznīcā;
• Visas dienas garumā maskošanās, amatnieku un pārtikas tirgotāju tirdziņš. Būs radošās darbnīcas kokamatnieka un kalēja zeļļu vadībā, izjādes zirga mugurā;
• Nidas dūmistabā kopā ar Daugmales Jāni mārtiņbērni varēs iemācīties liet vaska sveces;
• Pulksten 12 līdz 15 dziesmots masku gājiens no centrālās ieejas uz Kurzemes sētu folkloras kopu vadībā. Danči, dziesmas un rotaļas dižajā sētā. Senās lauku spēles kopā ar Aldoni Baldiņu. Maskošanās Kurzemes laidara šķūnī;
• Kurzemes mājas istabā no pulksten 12 līdz 15 pašiem mazākajiem būs iespēja piedalīties Čiekurgailīšu rotāšanā;
• Pulksten 12.30 un 14.30 būs arī bezmaksas ekskursijas "Mārtiņa svinības senajā latviešu sētā" (pulcēšanās vieta pie centrālajiem vārtiem);
• Pulksten 15 paredzēts masku gājiens no Kurzemes sētas līdz Priedes krogam. Rāpšanās pēc rudens balvām umurkumura stabā, nebēdnīgi danči kopā ar folkloras kopām un svinīgā gailīšu makarēšana kroga dižsaimnieka vadībā.

Foto: Publicitātes foto

Par vēderpriekiem rūpēsies Priedes krogs, kā arī būs sabraukuši amatnieki un pārtikas tirgotāji. Brīvdabas muzejs aicina līdzi ņemt materiālus masku gatavošanai, tērpties maskās un ļauties Mārtiņdienas noskaņai.

Pasākumu atbalsta "Mārtiņa beķereja".

Brīvdabas muzeja galvenā ieeja ir Brīvdabas ielā 21. Bezmaksas autostāvvieta pieejama pie Rietumu vārtiem.

Pirmsskolas vecuma bērniem ieeja bez maksas. Ieejas biļešu cenas pērējiem apmeklētājiem: 2 eiro pieaugušajiem, 1.40 eiro pensionāriem, 1.40 eiro studentiem, 0.70 eiro skolēniem, 4.00 eiro ģimenes biļete (2 pieaugušie un 1–4 bērni līdz 18 gadu vecumam vai viena daudzbērnu ģimene).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!