Foto: Publicitātes attēli
Unikālu ceļojumu turp, kur ceļi beidzas, Pierīgā piedāvā Baložu kūdras bānītis. Ar šaursliežu vilcieniņu var iebraukt kūdras purvā, apskatīt gan kūdras ieguvi, kūdru – Latvijas brūno zeltu, gan dažādas dabas un cilvēka mijiedarbībā radušās apkārtnes ainavas, tajā skaitā kūdras fabrikas industriālo vidi.

Kūdru iegūst tikai vasaras sezonā, savukārt lai to varētu izvest no purva cauru gadu, tika būvēti šaursliežu dzelzceļi, kuru attālums starp sliedēm ir 750 milimetri – divreiz mazāk nekā platsliežu dzelzceļiem. Pa tiem kursēja viegli lokotraktori un mazas vagonetes. Mitrajā laikā, kad purvā pat kāpurķēžu tehnika iestieg, dzelzceļš ir vienīgais transporta veids.

Kūdras ieguve Baložos aizsākās 1947. gadā un nelielos apjomos turpinās vēl šobrīd, kamēr lielā daļā bijušo kūdras lauku tagad izaugusi Baložu pilsēta un Medemciems, "Tūrisma Gids" pastāstīja Biedrības "Bānīša draugu klubs" valdes priekšsēdētājs Dāvis Bušs.

Foto: Publicitātes attēli

Baložu kūdras bānītis ir brīvprātīgo veidots muzejdzelzceļš, kurā pats dzelzceļš, tā lokomotīves un vagoni ir muzeja kolekcija, un to visu iespējams izbaudīt darbībā kā lielu interaktīvu piedzīvojumu. Entuziastu biedrība “Bānīša draugu klubs” dzelzceļu atjauno kopš 2013. gada, taču apmeklētājus tas sāka uzņemt kopš 2018. gada.

Foto: Publicitātes attēli

Arī tagad šo vietu iespējams iepazīt, sēžot kūdras bānīša vagonos un klausoties audiogida stāstījumā par purviem, fabriku un dzelzceļa vēsturi. Ekskursijas notiek tikai reizi mēnesī jūnija – septembra sezonā, katra mēneša pēdējā sestdienā.

Foto: Publicitātes attēli

Ekskursijas sastāvā ir pieci dažādi pasažieru vagoni – sākot ar vaļējiem vagoniem bez jumta, līdz beidzot ar autentisku, restaurētu kūdras dzelzceļu ēdnīcas vagonu.

Foto: Publicitātes attēli

Brauciens ar bānīti piemērots visai ģimenei, taču jāņem vērā, ka no Baložu pilsētas 200 metri jāmēro ar kājām pa smilšainu taciņu. Vilciens kursē no pulksten 11 līdz 17 ik pēc stundas, bet brauciena ilgums 25 minūtes. Biļetes cena – 2,50 eiro personai, bet bērniem līdz trīs gadu vecumam brauciens ir bez maksas. Vietu rezervāciju nepieciešams pieteikt vismaz dienu iepriekš, zvanot 23272013 vai rakstot uz info@bdklubs.lv. Vairāk informācijas iespējams atrast šeit.

Foto: Publicitātes attēli

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!