Foto: Renārs Boļšēvics

Ventspils ir burvīgs brīvdienu galamērķis – iespējams sajust gan pilsētas šarmu, gan baudīt dabu un Baltijas jūras burvību. Ko šajā pusē apskatīt? Latvijas apceļotājiem, kā arī tiem, kas nolēmuši piedalīties 17. augustā gaidāmajā taku skrējienā "Stirnu Buks", esam izveidojuši skaistu maršrutu.

Lielais laukums ir vieta, kur ventspilnieki pulcējas svētkos un velta laiku nesteidzīgām pastaigām. Šeit mājvietu radusi unikāla, starptautiski godalgota strūklaka "Fregate "Valzivs"". Tās izveidi iedvesmojis hercoga Jēkaba flotes sastāvā esošā burinieka ārējais veidols. Šogad tā iegūs ievērības cienīgu kaimiņu – Ventspils koncertzāli "Latvija".

Foto: Larisa Cekanaviča

Ventspils ir ziedu un strūklaku galvaspilsēta – ielas, parkus, skvērus un iekšpagalmus rotā ziedu skulptūras un gaumīgas dobes. Īpašu šarmu un noskaņu piešķir deviņas dažādas strūklakas, kas ne tikai priecē acis, bet arī spēj veldzēt karstās vasaras dienās.

Foto: Gunta Brencēna

Aktivitāte, kas piedien Ventspilij, – izaicinājums atrast visas 27 dažādu krāsu un formu govju skulptūras, kas kļuvušas par, iespējams, atpazīstamāko pilsētas rotu.

Foto: Julija Lurina

Ja vēlies Ventspili iepazīt no cita rakursa, pilsēta piedāvā dažādus transporta līdzekļus apkārtnes iepazīšanai. Piemēram, izvēloties doties braucienā ar tūristu vilcieniņu "Ventspils Train", varēsi apskatīt pilsētas ievērojamākos objektus, vēsturiskas ēkas, krāšņus parkus un laukumus.

Foto: Jekaterina Jegoščenko
Vērot saulrietu, jūras bangošanos un kuģu ienākšanu jūrā ir iespējams, dodoties pastaigā pa Dienvidu mola promenādi, kas ved līdz pat bākai. Pa ceļam uz Dienvidu molu no skatu torņa var apskatīt divus pilsētvidē eksponētos zvejas kuģus "Azova" un "Grots". Ainavu no augšas uz pilsētu un jūru var baudīt no 19 metrus augstā skatu torņa. Turpat apskatāma arī četrus metrus augstā skulptūra "Govs – Matrozis" un milzu "Krēsls", kas veidots no enkuru ķēžu posmiem. Savukārt Ventspils ostu izbaudīt var dodoties 45 minūšu braucienā ar kuģīti "Hercogs Jēkabs", kas iet līdz pat jūras vārtiem. Braucienā pa Ventas upes grīvu var redzēt Ostas ielas promenādi, Livonijas ordeņa pili un citas vietas.
Foto: Dainis Rozentāls

Protams, vērts uzmeklēt iepriekšminēto Livonijas ordeņa pili. Tā ir senākā būve Ventspilī, kā arī vecākais viduslaiku cietoksnis Latvijā, kas nemainīgā veidā saglabājis savu pirmatnējo apjomu. Savukārt pils kapela ir vecākā saglabājusies baznīcas telpa Kurzemē. Livonijas ordeņa pils no citiem viduslaiku cietokšņiem atšķiras ar savu interjeru, kur modernais muzeja eksponātu stendu noformējums harmonizē ar vēsturisko vidi.

Foto: Gundega Rebhūna

Pastaigu turpināt būs patīkami Jūrmalas parkā, kura teritorijā atrodas Džungļu taka ar atrakcijām bērniem, kā arī Enkuru taka, kurā izvietoti īsti kuģu enkuri – lielākais no tiem ir 23 tonnas smags, sešus metrus augsts un 4,5 metrus plats.

Foto: Juris Presnikovs

Cauri Jūrmalas parkam kursē šaursliežu dzelzceļa lokomotīve "Mazbānītis". Ar bānīti iespējams aizbraukt līdz pat Piedzīvojuma parkam – tā apmeklējums priecēs visu ģimeni, jo tur pieejams plašs izklaižu sortiments ikvienam vecumam. Drosmīgākajiem pieejamas tādas nervus kutinošas atrakcijas kā "Trakais rotors" un "Katapulta", bet viļņu cilpas iespējams izmest veikparkā.

Foto: Aigars Reinholds

Nedaudz ārpus pilsētas robežām atrodas unikālais Staldzenes stāvkrasts – viena no ventspilnieku un pilsētas viesu iemīļotākajām pastaigu vietām ar iespaidīgu jūras stāvkrastu. Šeit vēl joprojām zvejnieki iet jūrā! Pastaigas noslēgumā Staldzenes stāvkrastā ir iespēja baudīt arī skaistu saulrietu.

Foto: Guntars Seilis

Savukārt Būšnieku ezera krasts patiks dabas mīļotājiem. Visapkārt ezeram ir iespēja mērot astoņus kilometrus garo velo un gājēju maršrutu. Ap ezeru izbūvētā zemes veloceliņa posmos uzstādīti informatīvi stendi par dabas liegumu "Natura 2000" un tajā sastopamo floru un faunu. Aktīvā dzīvesveida piekritējus iepriecinās izveidotā Veselības taka ar 10 vingrošanas stendiem visām vecuma grupām.Te ir labiekārtotas peldvietas un piknika vietas, velosipēdu novietnes, laivu bāzē var iznomāt laivu, bet sērfotāju ērtībai ierīkotas laipas.

Foto: Ventspils hronika
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!