Sigulda, kuras izteiksmību veido Gaujas upes līkloči un tās augstie krasti ar rudenī zeltā tītajiem kokiem, jau izsenis bijis iecienīts tūrisma galamērķis. Pirms vēl lapas iekrāsojušās rudenīgos toņos un uz Siguldu steidz skolēnu ekskursiju autobusi, piedāvājam Latvijas Valsts kinofotofonodokumentu arhīva vēstures liecības no Vidzemes Šveices.

"Siguldas, Krimuldas un Turaidas apgabals pieder pie jaukākiem Latvijas stūrīšiem, apdziedāts un teikām apvīts. Dabas māmuļa nav skopojusies izkrāšņot ar savām dabas jaukumu dāvanām Vidzemes sirdi. (..) Šis apgabals ir skaistākais no visas Gaujas, sevišķi pavasara ziedu tērpā un rudens zelta segā," stāsta 1925. gada ceļvedis "Vadonis pa Vidzemes Šveici".

Siguldas gaisa trošu vagoniņš ļāvis gleznainos skatus izbaudīt no jauna skatupunkta. Tas atklāts 1969. gada 3. janvārī un savieno Siguldu ar Krimuldu, trosēm stiepjoties 1025 metru garumā. Vagoniņa izbūve prasīja 10 gadus, un savā pastāvēšanas laikā tas vairākkārt atjaunots. vairāk par vagoniņu un tā vēsturi lasiet šeit.

Lūk, Latvijas Nacionālā arhīva Latvijas Valsts kinofotofonodokumentu arhīva saglabātās liecības no Siguldas rudens 1957. gadā un 1968. gadā.

Bet šeit daži kadri no vēl senākiem pārgājieniem pa Siguldas alām un pilīm.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!