Foto: Publicitātes foto

Lībiešu krasts ir Latvijas mala – tālāk pa zemes ceļu nemaz nav iespējams aizbraukt, jo priekšā ir "Dižjūra" un "Mazjūra". Šīs puses lepnums ir lībiešu un kurzemnieku tradicionālie ēdieni, kas kaut reizi dzīvē ir jānogaršo ikvienam. Šoreiz Mājas kafejnīcu dienās varēs apmeklēt 22 vietas, kur baudīt gan izsenis zināmus ēdienus, gan pavisam neierastus ēdienus no Ēģiptes, Taizemes un Indijas virtuves, informē Mājas kafejnīcu dienu reģionālā koordinatore Diāna Kristiņa.

Dundagas pils


Dundagas skanīgā vārda skaidrojumu vērts meklēt Dundagas pilī, kas ir lielākā pils Ziemeļkurzemē. Pili var apskatīt gan no ārpuses, gan iekšpuses. Šobrīd tajā ir izveidotas vairākas ekspozīcijas, kurās ir atspoguļoti pils būvniecības posmi. Tāpat var apskatīt pils iepriekšējo saimnieku galeriju.

Dzīvnieku parks

Ja padomā kas aktīvāks, tad noteikti jādodas uz eksotisko dzīvnieku parku. Te labi sadzīvo un viesmīlīgi sagaida pavisam neierasti mājdzīvnieki: alpakas, lamas, strausi, šinšillas, pundurtruši, minicūciņas, aitu cūkas, kamieļi, cekulpīles, pāvi, zebra, dzeloņcūkas un Ziemeļamerikas jenoti. Starp visiem eksotiskajiem dzīvniekiem ganībās ganās arī lībiešu teikās figurējošā, slavenā zilā govs.

Foto: Publicitātes foto

Liepniekvalka alas


Nomainot jūras ainavas uz bagātīgajiem Dundagas un Ances puses mežiem, iespējams uziet Kurzemes apslēpto dārgumu – Liepniekvalka alas jeb Peldangas alu labirintu. Lai arī apskatāms tikai no ārpuses, tas ir pats garākais dabisko alu labirints Latvijā. 1990. gadā šajā vietā tika filmēti skati labi zināmajai filmai "Maija un Paija".

Foto: Publicitātes foto

Šlīteres bāka


Dodoties uz jūras pusi, aptuveni 13 kilometru attālumā no Dundagas Zilo kalnu kraujas, atrodas Šlīteres bāka . Tajā iespējams uzkāpt un nokļūt 100 metrus virs jūras līmeņa. Skaidrā laikā no šīs vietas var redzēt Sirves bākas torni Sāmsalā (Igaunija), kā arī Irbenes radiolokatora šķīvi un Miķeļbāku. Lai arī bākuguns šeit darbojās tikai līdz 1999. gadam, šobrīd te atrodas Slīteres Nacionālā parka tūrisma un dabas izglītības objekti, izgaismojot un papildinot ikviena zināšanas par procesiem dabā.

Foto: Publicitātes foto

Stāvkrasts


Virzoties tuvāk Kolkai, pie Ēvažiem un Slīteres nacionālā parka robežas iespējams apskatīt vienu no retajiem Rīgas jūras līča stāvkrastiem – Ēvažu dabas taku un stāvkrastu. Tā augstums sasniedz aptuveni 8 līdz 15 metrus. Izbūvētais skatu laukumiņš ir piemērots nesteidzīgai jūras
vērošanai no kāpas.

Kolkas rags


Sasniedzot Kolkas ragu, skatam paveras izteiktākais zemesrags Latvijas piekrastē. Ģeogrāfiski tas ir Kurzemes pussalas tālākais ziemeļu punkts un te ir vērojama divu jūru – atklātās Baltijas jūras un Rīgas līča – viļņu sastapšanās. Abu jūru viļņu veidotās putas it kā pagarina zemesraga kontūru, iesniedzoties dziļi jūrā.

Lai labāk izprastu Ziemeļkurzemes lībiešu kultūru, tradicionālās nodarbes un saklausītu lībiešu valodas skanējumu, jādodas uz Kolkas Lībiešu saieta namu. Te var atrast daudz liecību par piekrastes kultūrvēsturisko mantojumu.

Foto: Publicitātes foto

Vairāk ideju atpūtai Dundagas novadā un Lībiešu pusē meklē:

www.visit.dundaga.lv
www.slitere.lv
www.kolkasrags.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!