Foto: Natālija Hlapkovska, DELFI
Šķietami mazajā Elejas ciematā atrodas romantisks Tējas namiņš, kurš piedzīvojis gan karu un postu, gan savu atdzimšanu. Šobrīd Elejas muižas parks un Tējas namiņš atjaunoti un labiekārtoti, lai atkal priecētu apmeklētājus, kuri vēlas savu ikdienu padarīt mazliet romantiskāku, tajā pašā laikā uzzinot arī par muižas vēsturi.

Apburošais tējas namiņš, kur šobrīd tiek piedāvātas izglītojošas ekskursijas par Elejas muižas vēsturi, tējas degustācijas un pat laulību ceremonijas, patiesībā glabā senu un komplicētu vēsturi. Jelgavas reģionālais tūrisma centrs stāsta, ka pašreizējais Elejas muižas ansamblis veidots 19. gadsimta sākumā, klasicisma stilā pēc grāfa Kristofa Johana Frīdriha (Žanno) Mēdema pasūtījuma. Šajā laika posmā tika uzbūvēts arī nelielais, taču skaistais Tējas namiņš muižas parka teritorijā. Savulaik muižu pat uzskatīja par Kurzemes klasicisma pērli, taču Pirmais pasaules karš nežēloja arī šo unikālo kompleksu.

Foto: Natālija Hlapkovska, DELFI

Par nožēlu līdz mūsdienām no pils saglabājušās vien drupas. Taču muižas pārvaldnieka un teātra māju jeb klēti, kā arī Tējas namiņu var apskatīt arī šobrīd. Romantiskais tējas namiņš atjaunots tieši 100 gadus pēc tā nežēlīgās nopostīšanas. 2015. gadā namiņā atkal varēja malkot tēju un atpūsties no ikdienas steigas.

Foto: Natālija Hlapkovska, DELFI

Arī muižas parks ir teicami saglabājies un regulāri tiek labiekārtots, tādēļ kļuvis par izcilu vietu pastaigām. Cauri parkam vijas romantiskas taciņas, kuru malās izvietoti soliņi, bet pāri dīķim uzbūvēts tiltiņš, pa kuru var nokļūt uz pussalu.

Lai parks būtu vēl daiļāks un apmeklētājiem saistošāks, šeit izvietoti divi interaktīvi objekti – tēlnieka Gļeba Panteļejeva skulptūra "Mīlestībai", kuras burvība viskrāšņāk atklājas krēslas stundās, kā arī vides objekts "Saruna", kas ļauj cilvēkiem sarunāties katram no sava ūdenstilpnes krasta. Savukārt par Elejas muižas parka lepnumu kļuvuši 15 dižkoki, kas padara to par īstu vides pērli. Ir izveidota arī mobilā lietotne, kas ļauj iepazīt Elejas muižas un Tējas namiņa vēsturi, muižas parka bioloģisko daudzveidību un vides objektus.

Vasaras sezonā Tējas namiņš atvērts no otrdienas līdz svētdienai, savukārt ziemā apmeklējuma laiks jāpiesaka laikus. Turpretī tie, kas vēlas doties pastaigā bez gida, var izmantot mobilo lietotni, kas ļauj iepazīt muižas vēsturi un parka bioloģisko daudzveidību.

Vairāk informācijas: www.visit.jelgava.lv.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!