Foto: Publicitātes foto
Jau šajā nedēļas nogalē, 12.un 13.jūlijā, sāksies 8.Starptautiskais Smilšu skultpūru festivāls "Summer Signs 2014", taču to, kā top mākslinieku darbi, ikviens nu var vērot tiešraidē - no kino smilšu pilsētiņas Uzvaras parkā, informē Jelgavas pilsētas pašvaldības aģentūra "Kultūra".

Mākslinieki Jelgavā uzturas vien divas dienas, taču skulptoru zīmētās skices strauji iegūst savas aprises dabā. Tapšanas procesam festivāla mājaslapā www.festivali.jelgava.lv līdzi var sekot no divu video kameru skatpunkta. Saite uz tiešraidēm šeit un šeit.

Pavisam festivālā piedalās 15 mākslinieki no Lietuvas, Krievijas, Somijas, Ungārijas, Bulgārijas, Kanādas un Ķīnas. Viņi no 800 tonnām smilšu veido darbus par tēmu "Kino".

Aizvadītajā nedēļā mākslinieki Agnese Rudzīte-Kirillova un Anatolijs Kirillovs izveidoja "Valmiermuiža" smilšu bāru, kas reizē ir arī foto skulptūra. Tāpat Latvijas māksliniece Inese Valtere un lietuvietis Donatas Mockus radījuši demo skulptūru, kurā atspoguļoti dažādi kino tēli. Kopš pirmdienas, "Ramirent" formās sablietētos smilšu kubus, festivāla konkursa dalībnieki, īstenojot savas idejas, pārvērš mākslā.

Uzvaras parku sāk "apdzīvot" atpazīstami pasaules varoņi no melnbaltā, vesterna, fantastikas un multfilmu žanriem. Piemēram, Čārlijs Čaplins, Alfrēds Hičkoks, Šreks un "Piektais elements", kā arī spilgts skats no tādas filmas kā "Žokļi".

Līdzās smilšu skulptūrām skatītāji varēs novērtēt arī lielformāta keramikas (šamota) uguns skulptūras, kas top sadarbībā ar Jelgavas Mākslinieku biedrību un uzņēmumu "Keramika LV".

Darbus jau pabeiguši Mārīte Djačenko, Aleksandrs, Djačenko, Katrīna Vinerte un Lietuvas keramiķi Vitālija Kurtinaitiene un Leonas Šulcas. Šīs skulptūras tika būvētas no ugunsizturīga materiāla – šamota.

Festivālu organizē Jelgavas pilsētas pašvaldība.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!