Foto: Natālija Hlapkovska, DELFI

Jaunjelgavas novada Daudzeses pagastā atrodas ainavisks Aklais purvs, pa kuru ved koka laipa un ļauj nesteidzīgi aplūkot purvaino ainavu un dzīvo radību un aizved līdz Ģirupes ezeram, kura galā izveidota neliela skatu platforma.

Dodoties nepilnus divus kilometrus garā pastaigā pa Aklā purva taku, varēsi vērot tipiskas atklātas un daļēji atklātas augstā purva un meža ainavas, purva ezeriņus un lāmas, norādīts Dabas aizsardzības pārvaldes mājaslapā. Tur arī norādīts, ka purva izcelšanās saistāma ar periodu pēc pēdējā apledojuma, kad apkārtnē esošo ezeriņu krasti sāka aizaugt, veidojot trīs atsevišķus purvus. Aizaugšanai turpinoties un vēršoties plašumā, purvi saplūda vienotā masīvā.

Šobrīd purva kūdras slāņa biezums vidēji sasniedz četrus metrus, bet dziļākajās vietas, kur meklējami purva pirmsākumi, kūdras biezums sasniedz pat vairāk nekā deviņus metrus.

Purvā un tā apkārtnē sastopamas daudzas neparastas un apdraudētas purnu sugas, piemēram, melnkakla gārgale, sējas zoss, zivju ērglis, jūras ērglis, mednis, mežirbe. No aizsargājamo augu sugām sastopama fuksa dzegužpirkstīte un spilvainais ancītis, tādēļ, dodoties pastaigā pa purvu, esi atbildīgs un piesardzīgs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!