Foto: DELFI

Viļaka ir neliela pilsēta Latvijas pierobežā – tā atrodas vien astoņu kilometru attālumā no Krievijas robežas. Neraugoties ne uz pilsētas tālo atrašanās vietu, ne uz tās salīdzinoši mazajiem izmēriem, Viļakai ir bagāta vēsture, kuras liecības varam apskatīt arī mūsdienās. Un viena no pilsētas zīmīgākajām vietām ir Viļakas ezers un sala.

Jau izsenis Viļakas ezers un sala ir šķietami zināmākā vieta Viļakas apkārtnē, kura ietekmējusi Viļakas apkārtnes vēstures attīstību, stāstīts Balvu reģiona kultūrvēstures datu bāzē. 1293. gadā Viļakas ezera salā uzcēla nostiprinātu klosteri "Marienhaus", no kura šī vieta ieguva nosaukumu Marienauzena. 16. gadsimtā klosteris tika pārbūvēts par nocietinātu mūra pili. Ziemeļu kara laikā, 1710. gadā, tā tika nopostīta pilnībā, līdz mūsdienām no vēstures liecībām saglabājot vien nelielus drupu fragmentus. Viļakas pilsdrupas ir valsts nozīmes aizsargājamais piemineklis.

Šobrīd Viļakas ezera sala atdzimst par pievilcīgu dabas un kultūrvēstures tūrisma objektu Ziemeļlatgalē, jo uz 1,8 hektāru lielās salas 2019. gadā tika izveidota pastaigu taka 442 metru garumā. Taka ved apkārt salai, kur ir uzstādītas gan koka laipas ar atpūtas platformu, gan laivu piestātne un informatīvie stendi. 2020. gadā pastaigu taka pagarināta vēl par 350 metriem.

Zīmīgi, ka kādreiz senatnē (pirms aptuveni 300 gadiem) ezera krastu ar salu savienojis koka tilts, bet to, tāpat kā pili, nopostīja. 2020. gadā, realizējot projektu, tika uzstādīts pontonu tilts, kas tagad savieno ezera krastmalu un Viļakas ezera salu. Pontonu tilts veidots no trīs posmiem: grants taka 300 metru garumā, ņemot vērā ezera krastmalas pārpurvojušos daļu, 60 metru gara koka laipa uz pontoniem ūdens zonā un 144 metru gara pontonu laipa. Gandrīz blakus pontonu tilta sākumam arī izveidots putnu vērošanas tornis.

Lai pēc iespējas vairāk cilvēki varētu iedomāties, kā pils izskatījās, uz salas 2020. gada nogalē arī uzstādīts pils makets. Makets izgatavots no nerūsējošā tērauda loksnēm, un uz tā nostiprināts alumīnija salas reljefs. Uz reljefa izvietots simbolisks pils makets granītā ar raupjo virsmu. Starp nerūsējošā tērauda un alumīnija plāksnēm izvietota caurspīdīga organiskā stikla loksne ar tajā iestrādātām LED gaismas diodēm, saslēgtas ar saules baterijas paneli. Iestājoties tumsai, makets tiek apgaismots uz trīs stundām.

Tāpat pie Viļakas ezera ir izveidots vides objekts "Ūdens", kas veidots kā simbolisks aplis, teikts ''Visit Viļaka'' mājaslapā. Objekta virsma veidota no 2625 metāla lāsītēm, kas šūpojas ar vēja plūsmas palīdzību, radot ūdens ņirboņas imitāciju. Katra lāsīte šūpojas pati par sevi, taču, apvienojoties vienotā plūsmā, ataino patieso dabas spēka varenību un simbolizē vienotību.

Pašvaldība arī turpmāk plāno mērķtiecīgi labiekārtot un sakārtot ezera apkārtni, realizējot vairākus projektus – veikt pilsdrupu konservāciju un arheoloģiskos izrakumus pilsvietas iekšpagalmā.

Ņemot vērā Covid-19 izplatību, "Tūrisma Gids" aicina rūpīgi izvērtēt nepieciešamību apmeklēt publiskas vietas, kā arī, dodoties dabā, izmeklēt atbilstošāko pastaigu maršrutu, šajā laikā saudzējot gan sevi, gan citus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!