Nešaubīgi, ka Liepāja ir slavena ar vējainiem laikapstākļiem, mūziku un ostas pilsētas statusu, taču Liepāja var lepoties arī ar Eiropas mēroga jūgendstila arhitektūras mantojumu. Liepājā ir aptuveni 120 ēkas, kas definējamas kā jūgendstila paraugs. Ar savu piesātināto apdari, griestu un sienu gleznojumiem un kokgriezumiem trepju telpās, ēkas lielu atzinību ir ieguvušas starptautiskā mērogā, tāpēc iespaidīgāko 20.gadsimta atstāto mantojumu jādodas apskatīt arī mums. Pilsētā ir ne tikai jūgendstila īres nami, bet arī jūgendstila teātris, skolas, tilts, bijušie kinoteātri, villas un citas būves. "Tūrisma Gids" apkopojis ēkas, kas ir jāredz katram, kurš apmeklē Liepāju.

Dzintaru ielā 16 atrodas koka dzīvojamā māja, kas ir viena no krāšņākajām jūgendstila koka ēkām. Māja celta ap 1894.gadu kā O. Meijera villa. Fasāžu dekors radīts nacionālā romantisma stilā, bet interjera dekoratīvā apdare – jūgendstila.

Turpat netālu atrodas viena no iespaidīgākajām Dzintaru ielas celtnēm – savrupmāja, kas 1912.gadā būvēta pēc Zviedrijas konsula Karla Ekblūma pasūtījuma. Nama īpašnieka vēlme ēkas tapšanas laikā bija izveidot greznu namu, kurā uzņemt viesus un rīkot šikas svinības. Vēsturnieki minējuši, ka svinību laikā šeit skanējusi orķestra mūzika un balles sākumā viesiem bija jādejo polonēze. Villa ir diezgan atšķirīga no tapušajiem 20.gadsimta projektiem Liepājā, jo ēka atgādina tik vēlāk populāro funkcionālismu.

Viena no Ekblūma tradīcijām bija Liepājas teātra, operas un baleta sezonas atklāšanas balles, pēc kurām viesi bija īpaši noskaņoti doties uz Liepājas teātri. Teātris aizvien atrodas Teātra ielā 4 un ir būtisks mantojums, ar kuru lepojas ikviens liepājnieks. Liepājas teātris ir senākais valsts teātris, tas ir atvērts kopš 1914.gada. Ēka veidota neoklasicisma stilā, tai raksturīgas jūgendstila fasādes elementi un klasicisma ornamentāli motīvi.

Izcili fasādes elementi ir arī jūgendstilā celtajam Liepājas Pētertirgus paviljonam jeb senāk saukts par gaļas skārni. Pētertirgus ir otrs lielākais Latvijas tirgus, kas celts 1910.gadā Kuršu ielā 5/9. Arhitekta uzdevums nebija viegls, jo paviljons bija jāiebūvē starp trim baznīcām – Sv.Annas baznīcu austrumos, Sv.Jāzepa katedrāli rietumos un Sinagogu. Ēka ir bagātīga ar dabisko apgaismojumu un jūgendstila manierē ieturēto apdaru sistēmu. Pateicoties arhitektūrai, Liepājas Pētertirgus ir viens no skaistākajiem Eiropā un atzīts par Valsts aizsargājamo kultūras pieminekli.

Ievērības cienīga ir Liepājas 1.ģimnāzija, kas pabeigta 1912.gadā un sākotnēji bija krievu plūsmas meiteņu ģimnāzija. Šajā periodā skolu beigusi latviešu rakstniece un filozofe Zenta Mauriņa. Skola ir funkcionāli pārdomāta, kā arī bagātīgie jūgendstila dekoratīvās izteiksmes pieskārieni jaušami gan skolas ārpusē, gan arī iekštelpās. Ēka ir valsts nozīmes arhitektūras piemineklis un skolu ēku arhitektūrā tai līdzvērtīgu nav.

Vēju pilsētas jūgendstils harmoniski iekļaujas pilsētvidē, veidojot krāšņus akcentus. Vislabāk Liepājas arhitektūru un tās vēsturi varēsi iepazīt dodoties ekskursijā, ņemot līdzi ''Liepāja Travel'' sagatavoto jūgendstila arhitektūras karti. Uzzini te.

Raksta tapšanā izmantota informācija no Kurzemes tūrisma asociācijas, ''Liepāja Travel'' un ''liepajniekiem.lv''.

Ņemot vērā Covid-19 izplatību, "Tūrisma Gids" aicina rūpīgi izvērtēt nepieciešamību apmeklēt publiskas vietas, kā arī, dodoties dabā, izmeklēt atbilstošāko pastaigu maršrutu, šajā laikā saudzējot gan sevi, gan citus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!