Foto: Kultūras ministrija

Jūrkalne ir viena no gleznainākajām Baltijas jūras piekrastēm Latvijā ar iespaidīgu jūras stāvkrastu, kas slejas gandrīz 20 metru augstumā. Te izveidojusies tūrisma un atpūtas vieta, kurā lieliski sadzīvo vēsturiskais un laikmetīgais. Un tam spilgts piemērs ir Jūrkalnes dabas un atpūtas parks ar dabas koncertzāli ''Vējturu nams''.

Jūrkalnes dabas un atpūtas parks tiek veidots kopš 2006. gada ar mūziķa un mākslinieka Igo iniciatīvu un Ventspils novada pašvaldības atbalstu. Šajā teritorijā ik gadu notiek vairāki tradicionāli pasākumi – Jūrkalnes tūrisma sezonas atklāšanas pasākums un talka, Vasaras saulgrieži, Zāļu dienas un Ābolu balle. Objekta vīzija ir padarīt esošos pasākumus no lokāla mēroga par nacionāliem un starptautiskiem, izveidojot jaunu kultūras un mākslas pasākumu piedāvājumu – valsts un starptautiska mēroga etno, folka un garīgās mūzikas, kā arī mākslas festivālus. Jūrkalnes dabas un atpūtas parks, tai skaitā jaunizveidotais ''Vējturu nams'', palīdz saglabāt un popularizēt suitu tradīcijas.

Jūrkalnes dabas un atpūtas parka teritorijā izbūvēta dabas koncertzāle "Vējturu nams", kas ir ēka ar diviem stāviem, koka skaidu jumtu, koka spārēm un koka dēļu fasādi. Izbūvēts arī jauns stāvlaukums ar mīksto segumu un gājēju celiņš ar dēļu apmali, ierīkota laimes aka. Izbūvēts elektroapgaismojums objektiem, uzstādīta bezvadu apmeklētāju uzskaites un videonovērošanas sistēmas.

Ieejas maksa dabas parkā ir atkarīga no tur rīkotajiem pasākumiem. Savukārt pārejā laikā atpūtas parka un dabas koncertzāles "Vējturu nams" apskate ir bez maksas. Pirms apmeklējuma var apskatīt aktuālo pasākumu plānu mājaslapā un sociālajos tīklos vai sazināties ar Jūrkalnes tautas namu.

Raksta tapšanā izmantota informācija no Kultūras ministrijas kampaņas ''Atrastā Latvija'' un Ventspils novada mājaslapām.

Ņemot vērā Covid-19 izplatību, "Tūrisma Gids" aicina rūpīgi izvērtēt nepieciešamību apmeklēt publiskas vietas, kā arī, dodoties dabā, izmeklēt atbilstošāko pastaigu maršrutu, šajā laikā saudzējot gan sevi, gan citus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!