Gadiem ilgi nekoptais grants karjers Karostas teritorijā Liepājā pārtapis par atpūtas vietu, kur gaida ikvienu. Kad pirms pāris gadiem jauni un uzņēmīgi liepājnieki izteica vēlmi Beberliņu ūdenskrātuvi padarīt par aktīvās atpūtas centru, pilsētas vadītāji neesot viņiem ticējuši. Vai jūs tiešām tur gribat? – viņi vaicājuši, uzsverot vārdu "tur". Tagad veikparks nominēts labākā jaunā tūrisma produkta statusam.

Karostas teritorija, kur savulaik bija izmitinātas padomju kara flotes virsnieku ģimenes, ar savu gadu desmitiem nolaisto apbūvi, protams, nav nekāda medus maize. Bet tur tāpat dzīvo cilvēki un, visticamāk, arī turpmāk dzīvos. Kāpēc gan kādreizējo grants karjeru, kurā izveidota Beberliņu ūdenskrātuvi, nevarētu padarīt par vietu, kas Karostas degradētās vides iedzīvotājiem un ne tikai viņiem dotu iespēju patīkami pavadīt laiku un atpūsties? Tā sprieda jaunieši.

Domubiedri ar juridisko nosaukumu SIA "BB Wake Park", tēlaini izsakoties, atrotīja piedurknes, un tagad Beberliņu ūdenskrātuve, kuru ieskauj priežu mežs, ir pārvērtusies līdz nepazīšanai. Ūdenskrātuves malā ar baltu un smalku smilti kā liedagā uzcelta vieglas konstrukcijas ēka ar terasi pasēdēšanai siltā laikā, ierīkota velosipēdu novietne, iegādāta pirtiņa garenas koka mucas formā ar izcilu skatu uz ūdenskrātuvi un kubls, kur pēc vēsāku ūdens prieku baudīšanas var sildīties, cik sirds kāro.

Tas viss radīts, sākotnēji domājot par sporta veidu un vaļasprieku – veikbordu, kurš daudzviet pasaulē kļuvis par populāru laika kavēkli aktīvās atpūtas cienītājiem. Liepājniece Santa Vēvere ar vindsērfingu, kaitbordu un veikbordu aizrāvās, kādu laiku dzīvojot Spānijā. Pēc atgriešanās mājās radās jautājums – ko tālāk? Kur trenēties, kā turpināt sportistes gaitas ekstrēmajos ūdens sporta veidos?

Domubiedri saliedējās ap mērķi radīt bāzi un nodrošināt iespējas sportot ne tikai Santai, bet arī citiem cilvēkiem, kurus saista atpūta uz ūdens. Santa Vēvere, kas ir Beberliņu ūdenskrātuves veikborda atpūtas parka vadītāja un SIA "BB WakePark" pārstāves Anta Behmane – Buša un Daina Vārpiņa no sabiedrisko attiecību aģentūras "Baltijas komunikāciju centrs"sarunā ar konkursa "Veiksmīgākais jaunais tūrisma produkts 2014" vērtēšanas komisiju, daudz atzinīgu vārdu velta Liepājas saimniekiem. Ar viņu un arī daudzu citu cilvēku atbalstu īsā laikā ir paveikts gluži vai neticami daudz un vēl vairāk solās būt nākotnē.

Parka dibinātāji iecerējuši izveidot kempingu un kemperu stāvvietu, savienot riteņbraucēju maršrutus ap Beberliņu ūdenskrātuvi ar lielo Eiropas veloceliņu un daudz kā cita, pārvēršot šo Liepājas piepilsētas rajonu par lielisku atpūtas vietu ne tikai pašmāju apmeklētājiem, bet arī ārvalstu tūristiem.

Dienā, kad konkursa "Veiksmīgākais jaunais tūrisma produkts 2014" vērtēšanas komisija apmeklēja veikborda parku, diemžēl bija uznācis pirmais lielais šā gada sals ar asu vēju un izjūtas, ko sniedz tur piedāvātais vaļasprieks, palika neiepazītas. Bet tam noteikti vajadzētu būt lieliski – slīdēt pa ūdensvirsmu ar veikborda dēli, kuru velk elektrodzinēja darbināta kabeļtrose.

Pēc Santas Vēveres vārdiem, Beberliņu ūdenskrātuve veikbordam ir ļoti piemērota, jo apkārt ir mežs, kas aiztur vēju un neļauj tam ieskrieties. Aizvadītajā vasarā apmeklētāju atsaucība bijusi necerēti liela. No rīta ap desmitiem jau ieradušies pirmie veikot gribētāji, un rosība ap veikborda konstrukcijām ūdenī nenorimusi līdz pat vēlam vakaram. Nedēļas nogalēs laiks bijis rezervēts bez pārtraukuma. Šobrīd Beberliņu ūdenskrātuves namiņā ar kafejnīcu saimnieko vienīgi Santa, bet vasaras sezonas karstumā viņai bijuši trīs palīgi.

Veikborda parkā tiek vienlīdz gaidīti gan tie, kas šo nodarbošanos ir apguvuši un kam pašiem ir savs veikborda dēlis, gan tie, kas inventāru vēlas nomāt un kam jaukā vizināšanās pa ūdeni vēl jāapgūst.

Kaut gan ar veikbordu varot nodarboties vairāk mēnešu, nekā sola vasara, jo veikošana notiek siltā tērpā, tomēr arī Beberliņu ūdenskrātuvē aktuāls jautājums ir ziema. Tad nu domubiedri izdomājuši, ka viņiem ziemā būs slidotava. Ar draugu, radu un citu cilvēku atsaucību pagājušajā ziemā tika iegādāti slidzābaki nomāšanai, un slidotāji ilgi nebija jāgaida. Arī ziema jauki paskrējusi, parkā pulcējoties dzīvespriecīgiem un kustēties gribošiem cilvēkiem.

Viens no svarīgiem aspektiem, ko uzsver veikborda parka īpašnieki, ir apkārtējās sabiedrības (pusaudžu u. c.) iesaistīšana ūdenskrātuves apkārtnes sakopšanā. Ieguvums tiek visiem, gan praktisks, gan vairāk nekā praktisks, jo Karostas graustu teritorijā tiek raidīts pozitīvs lādiņš celt, kopt un sargāt.

Vairāk par atpūtas un veikborda parku "BB WakePark" mājaslapā www.bbwake.lv

Par šī gada labākajiem jaunajiem tūrisma produktiem Latvijā var nobalsot TAVA mājaslapā.

Turpmāk ik dienu Turismagids.lv publicēs stāstu par katru no finālā iekļuvušajiem 10 jaunajiem tūrisma produktiem.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!