Foto: Kolāža
Talsu pusē atrodas atpūtas vieta "Dunduriņi", kurā, kā sola tās saimnieki, ir iespēja skaistā vidē pavadīt laiku netraucētiem. Un taču piekritīsi, ka attieksmi nevar nopirkt, iemācīt, bet gan tā vai nu ir tāda, kura viesus pievelk, vai nav. "Dunduriņu" saimniekiem gribas cerēt, ka viņiem tāda ir, ka viesi jūtas gaidīti un gribēs arī atgriezties.

"Saka jau, ka viss sākas ar sapni. Vīram Raivim vienmēr bija sapnis iegūt savā īpašumā zemi pie ezera, jo visas bērnības vasaras pavadītas, vairāk vai mazāk dzīvojoties pie ezera, bet man bija liela vēlēšanās vairs nestrādāt algotu darbu, kurā visbiežāk izpaliek gan morālais, gan finansiālais gandarījums. Vēlējos darīt lietas pēc savas saprašanas un kvalitātes standartiem, zinot, ka mana jauda ir daudz lielāka par līdz šim darbos prasīto," stāsta "Dunduriņu" saimniece Ieva Krūmiņa.

Viss sācies 2016. gadā, kad Krūmiņu ģimenei radās iespēja iegādāties zemi pie Sasmakas ezera, senā Ārlavas muižas parka teritorijā. Teritorija bija aizaugusi, brikšņaina, purvaina ar pamatīgu kultūrslāni, vien ar divām nelielām taciņām visai mežonīgajai ainavai pa vidu. Tad Ieva teikusi vīram, ka piedalās šajā visā ar noteikumu, ka viņš viņai ļaus izveidot visu tā, kā viņa uzskata, kā vajag un būs skaisti! Pretēji viņa tāpat vien varot darboties arī savā plašajā lauku mājā, kur ir dārzs un dzīvnieki. Tā viņi abi vienojušies, un neslēpj, ka brīvdienu namiņa projekts uzsākts bez lielām finanšu iespējām, bet ar noteiktu uzstādījumu, ka kredītus, lai izveidotu atpūtas vietu, neņems! Ieva atklāj, ka atlika vien cītīgi un neatlaidīgi rakstīt visus iespējamos projektu pieteikumus un paralēli krāt naudu savai finansējuma daļai, vienlaicīgi kopjot seno parka daļu, cik nu vien iespējams.

Tajā brīdī vēl nezinājām, ka turpmāk katru brīvo brīdi pavadīsim "Dunduriņos", zāģējot, pļaujot, līdzinot, būvējot, uzkopjot un darot visdažādākos darbus un darbiņus. Neatlaidība atmaksājās, un 2018. gada decembrī uzņēmām pirmos viesus divās vissezonas kotedžās.
Ieva

Tika īstenots pirmais "Leader" projekts sadarbībā ar Talsu rajona partnerību un Ziemeļkurzemes LAD. Liels atbalsts bija arī Talsu novada pašvaldības rīkotais konkurss uzņēmējiem "Dari Talsu novadam", kurā, vairākkārt piedaloties, saņemts atbalsts gan inventāra iegādei, gan kanalizācijas izveidei nākamajām iecerēm, gan izveidots plašs un pamatīgs aploks "Dunduriņu" zirgu meitenēm.

"Mēs vēlējāmies izveidot vietu, kur viesis justos īpaši, gaidīti un mierpilni. Tāpēc ļoti lielu vērību pievērsām katras naktsmītnes novietojumam, neizejot uz maksimālu apbūvi un vietas izmantošanu, bet gan naktsmītnes novietojot tā, lai pēc iespējas saglabātu katra viesa privātumu. Otrs mūsu pamatprincips bija, ka mājiņā jābūt visām ērtībām, neaprobežojoties tikai ar labierīcībām un virtuves zonu, bet līdz tādam līmenim kā ēdiena gatavošanas pamatprodukti, vīna un šampanieša glāzes, sveces, ziedi, salvetes, interjera priekšmeti, spēles, mūzikas tumbiņa. Joprojām skatāmies uz "Dunduriņiem" ar viesu acīm, domājot, kas ir tas, kas viesim varētu būt nepieciešams. Un to visu piedāvājām par draudzīgām cenām, jo tikpat svarīga kā iespēja nopelnīt mums ir ikviena viesa labsajūta un prieks par ciemošanos pie mums," tā par savu lolojumu saka Ieva. Tieši trīs galvenie pīlāri, kāpēc viesi dodas uz "Dunduriņiem", ir skaistā vieta senu koku pakājē ezera krastā, saimnieku attiecības un komunikācija ar viesiem un naktsmītņu mājīgums, komforts un estētiskums.

Runājot tieši par saimnieku attiecībām un komunikāciju ar viesiem, Ieva uzskata, ka cilvēciskais faktors ir ļoti svarīgs. Viņa vienmēr priecājas satikt, vai, ja nesanāk satikt, vismaz sarunāties attālināti ar atpūtas vietas viesiem. Viņai viņi ir visīpašākie!

Gadās, ka viesi manās domās ir ne tikai viesošanās laikā, bet reizēm vēl ļoti ilgi pēc tam ar pateicību un cerību, ka viņiem viss ir lieliski.
Ieva
Saimnieku komunikāciju raksturo neuzbāzība un diskrētums ar sirsnīgumu un būšanu blakus, ja tas nepieciešams. Kā saka, ja viesim vajag medu un tas ir beidzies, tad vispār nav jautājumu par to, ka ir vēls, ir pašsaprotami, ka viesim nepieciešamais ar prieku tiek aiznests un, lai netraucētu, nolikts uz terases maliņas.

"Dunduriņi" tērpti pelēkajos toņos


Lai gan "Dunduriņi" darbojas jau vairākus gadus, tie "tērpti" mūsdienu tendences krāsā pelēkajā. Tiesa, tas izdevies pavisam nejauši. "Pelēkā krāsa, protams, nu jau ir elegances un modernā simbols, bet tad, kad mēs to izvēlējāmies (2018. gadā), tad tādu tendenci vēl nebijām piefiksējuši, bet sanāca tomēr iet laikmeta garam līdzi, pat to neapjaušot," stāsta Ieva.

Trīs gadu laikā "Dunduriņos" tapušas arī trīs skaistas un greznas glempinga teltis, kurās ceļu turpina sākotnējais koncepts "par visu padomāts", izveidotas vairākas laipas ezerā peldēšanai, romantiskai pasēdēšanai un karsto kublu novietošanai, iegādātas laivas, motorlaivas, katamarāns, SUP dēļi un tiek piedāvātas izjādes ar zirgiem viesu izklaidei un priekam.

Kā zināt, ko izvēlēties: mājiņu vai glempinga telti?


Mājiņas esot piemērotākas pāriem un ģimenēm ar pavisam maziem bērniņiem, tajās ir pilnīgi visas ērtības un var baudīt laiku neviena netraucēti. Savukārt glempinga teltis izvēlas tie, kuri augstu novērtē estētisko un ir atvērti neparastajam un skaistam piedzīvojumam.

Šeit viesi ir gaidīti visu gadu, jo pieejamas trīs vissezonas mājiņas, kurās ir silti un mājīgi jebkuros laika apstākļos. Kāds ciemiņš pie viņiem ir teju visu laiku, nedēļas nogales gan vienmēr ir pilnībā norezervētas.

2021. gada pavasarī tikai īstenots nākamais lielais "Leader" projekts sadarbībā ar Talsu rajona partnerību un Ziemeļkurzemes LAD gaisīgas, ar dabu saplūstošas un graciozas svinību mājas izbūve dažādu plašāku pasākumu īstenošanai. Ir svinētas kāzas, dzimšanas dienas, rīkoti koncerti, nometnes un retrīti. Lielu lomu visā spēlējot Ievas perfekcionisms, kad gribas vēl un labāk, kad saprasts, ka ir jāaug un jāsniedz maksimums no maksimuma kvalitātes ziņā. Tomēr "Dunduriņu" atslēgas vārdi nav perfekcija un plastmasa, bet gan šarms un dabiskums, gan izvēloties materiālu risinājumus, gan atrodot senas mēbeles.

Krūmiņu ģimenei nav plāna apstāties ir tapis un apstiprināts jau cits projekts stiklotas dizaina pirts izveidei ezera krastā, kur ar dažādu vietējo pirts meistaru gādību piedzīvot dziļu relaksāciju, pārdzimšanu un visskaistāko iespējamo atpūtu. Un tas viss bez aizņēmumiem, vien ar sekošanu vīzijai un neatlaidīgu visas ģimenes darbu bez brīvdienām. Tas ir kā pierādījums, ka ikviens, ja vien ir spēcīga vēlme, var sasniegt savus sapņus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!