Latvijas dabas skaistumu īpaši lielā koncentrācijā var baudīt mūsu 4 nacionālajos parkos. Katram no tiem ir savs unikāls skaistums un apskates objekti – ezeri, purvi, jūra, pilis, klintis, alas, kāpas, kalni, avoti – sarakstu var turpināt gandrīz bezgalīgi. "Delfi Ceļojumi" piedāvā ieskatu Latvijas 4 nacionālajos parkos.

Gaujas nacionālais parks


Latvijas nacionālo parku karalis neapšaubāmi ir Gaujas nacionālais parks, kas ir viens no populārākajiem tūristu galamērķiem. Teritorijas ziņā šis ir pats lielākais no Latvijas nacionālajiem parkiem, jo aizņem vairāk kā 90 000 hektāru lielu platību. Gaujas nacionālais parks tika dibināts 1973. gadā, lai aizsargātu Gaujas senlejas unikālo dabu un ainavas. Viens no parka lielākajiem lepnumiem ir krāšņie smilšakmens atsegumi, klintis un alas, tajā skaitā Ērgļu klintis, Gūtmaņala, Zvārtes iezis un Sietiņiezis. Gaujas nacionālajā parkā kopumā apskatāmi vairāk kā 500 dažādi kultūras un vēstures pieminekļi, tādēļ ar 1 dienu parka apskatei nepietiks. Gaujas senleja jau kopš seniem laikiem ir bijusi ceļotāju iecienīta vieta un senākie uzraksti uz Gūtmaņalas sienām nāk pat no 16. gadsimta. Gaujas nacionālā parka teritorijā atrodas arī Vidzemes Šveice Sigulda ar tūristu mīlēto Turaidas pili, Āraišu ezerpils, Ungurmuiža, kā arī Cēsis ar savām majestātiskajām pilsdrupām. Ļoti populāras ir arī
Līgatnes dabas takas
, kur var doties pa dažādiem pastaigu maršrutiem un sastapt savvaļas dzīvniekus. Līgatnē iespējams apmeklēt arī slepeno pazemes bunkuru, kas saglabājies no Padomju laikiem. Arī aktīvās atpūtas cienītājiem ir daudz izvēles iespēju. Vasarā var izmēģināt laivošanu pa Gaujas ūdeņiem, lidināties "Aerodium" gaisa tunelī, nobraukt pa Siguldas kamaniņu un bobsleja trasi vai izbaudīt nobraucienus pa trosēm "Tarzānā" vai "Mežakaķī". Gaujas nacionālajā parkā var itin viegli izveidot maršrutu tiem, kas vēlas ceļot ar auto, velosipēdu vai doties pārgājienos ar kājām.

Rāznas nacionālais parks


Latgalē atrodams visjaunākais no Latvijas nacionālajiem parkiem – Rāznas nacionālais parks, kas dibināts 2007. gadā ar mērķi pasargāt Rāznas ezera un tā tuvējās apkārtnes dabas vērtības. Pēc kopējiem izmēriem šis ir otrs lielākais Latvijas nacionālais parks, jo kopumā aizņem gandrīz 60 000 hektāru lielu platību. Rāznas nacionālais parks atrodas zilo ezeru zemē Latgalē, tādēļ tā teritorijā ezeru netrūkst. Kā jau to var nojaust, šeit atrodas 57,56 kvadrātkilometrus lielais Rāznas ezers, kas ir otrs lielākais Latvijas ezers. Tam ir skaistas smilšainas pludmales, tādēļ reizēm to mēdz dēvēt arī par Latgales jūru. Daudzie ezeri ir lieliski piemēroti zvejošanai un atpūtai pie un uz ūdens. Šeit apskatāms arī neparastais Ežezers ar aptuveni 36 salām. Rāznas nacionālajā parkā atrodami arī Latvijas mērogiem augsti pakalni, to vidū Latvijas trešais augstākais kalns – 289 metrus augstais Lielais Liepukalns un 248 metrus augstais Mākoņkalns, kura virsotnē var apskatīt 13. gadsimtā celtas Livonijas ordeņa pils fragmentus. Rāznas nacionālais parks ir īstā vieta, kur baudīt Latgales šarmu un tai raksturīgās dabas ainavas.

Ķemeru nacionālais parks


Ķemeru nacionālais parks pēc saviem izmēriem ierindojas trešajā vietā un aizņem gandrīz 39 000 hektāru. Tas tika izveidots 1997. gadā, lai aizsargātu šīs teritorijas bioloģisko daudzveidību un ekosistēmas. Parka teritorijā ir izveidotas 3 pastaigu takas, skatu torņi, putnu vērošanas torņi un velobraucienu maršruti. Ķemeru nacionālā parka apmeklētāji var iepazīt neparasto purvu ekosistēmu, piejūras zemienes un neskartu dabu. Lielais Ķemeru tīrelis un Kaņiera ezers ir starptautiskos mērogos nozīmīgas putnu ligzdošanas vietas, tādēļ putnu vērotāji šeit būs sajūsmā. Parka teritorijā var sastapt jūras ērgļus, ūpjus, melnos stārķus, dzērves, mazos ērgļus, griezes un retas dzeņu sugas, kopumā vairāk kā 250 putnu sugas. Ķemeru teritorijā var sastapt arī 47 zīdītāju sugas, to starpā aļņus, staltbriežus, mežacūkas, stirnas, lūšus un vilkus. Savukārt Dunduru pļavās ganās taurgovis un savvaļas zirgi. Ķemeru nacionālais parks lepojas arī ar lielo floras bagātību – tā teritorijā aug 25% no Latvijas Sarkanajā grāmatā ierakstītajiem augiem. Šeit atrodami arī vairāk kā 30 sēravoti. Ķemeru nacionālais parks ir īsts dabas vērotāju sapnis!

Slīteres nacionālais parks


Ar izcilu dabas krāšņumu lepojas arī 1999. gadā izveidotais Slīteres nacionālais parks, kas tika radīts jau esošā Slīteres rezervāta vietā. Šis parks ir īsts Baltijas jūras vēstures muzejs, jo tajā var apskatīt seno lībiešu zvejnieku ciemus, 30 līdz 50 metrus augsto Baltijas ledus ezera senkrasta krauju, neskarto Baltijas jūras krastu un Kolkas ragu. Slīteres nacionālais parks ir viena no tām vietām, kuru putni šķērso migrācijas laikā, tādēļ pavasaros šī ir izcila putnu vērošanas vieta. Te mīt arī vairāki reti sastopami un aizsargājami rāpuļi. Parks lepojas arī ar Slīteres bāku, kas ir izpelnījusies vairākus titulus. Tā ir Latvijas otra vecākā, iekšzemē vistālāk celtā un virs jūras līmeņa visaugstāk esošā bāka. Slīteres bāka tika būvēta ap 1850. gadu Zilo kalnu kraujā un ir kļuvusi par populāru tūrisma objektu. Jau no 2002. gada tā tiek izmantota kā skatu tornis, no kura var vērot gan Slīteres mežus, gan jūru un tās krastus. Bākas iekšienē ir izvietotas arī dažādas ekspozīcijas. Slīteres nacionālā parka teritorijā var doties pārgājienos pa dabas takām un īpaši izveidotajiem maršrutiem velosipēdistiem, autobraucējiem, kājāmgājējiem un dabas vērotājiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!