Foto: Gints Mucenieks
Varenas izmēros un nudien skaistas – tādas ir Ķūķu klintis Gaujas nacionālajā parkā. Kāpēc gan neizmantot kādu brīvu dienu un nebraukt tās sameklēt?

Ķūķu klintis atrodas Gaujas labajā krastā. Kā skaidrots Dabas aizsardzības pārvaldes mājaslapā, tas ir Latvijā augstākais devona iežu atsegums. Tā garums ir 300 metri, bet augstums vietām sasniedz pat 43 metrus.
Foto: Gints Mucenieks

Kā jau daudziem šādiem iežiem, arī pār šīs klints malām siltajā laikā plūst ūdens straumītes, bet ziemā skaisti izveidojas leduskritumi.

Gaujas nacionālā parka klasterī "EnterGauja" minēts, ka no Gaujas kreisā krasta klintis ir pieejamas un apskatāmas, braucot pa Līgatnes – Kārļu ceļu, no kura atzarojas neliels meža ceļš uz Gaujas pusi. Savukārt vasarā šo skatu iespējams baudīt, izvēloties laivot pa Gauju (šādu maršrutu atradīsi te).

Foto: Gints Mucenieks

Te gan jāpiebilst, ka ne velti reiz Ķūķu klintis tika dēvētas arī par Straujajiem iežiem. Tieši pie šīm klintīm Gauja ir nedaudz "satrakojusies" un tur manāmas krāces, kas bieži vien uzdzen adrenalīnu gan peldētājiem, gan laivotājiem, tāpēc šajā posmā jābūt uzmanīgiem.

Pretī Ķūķu klintīm iegūlusies zeltainu smilšu pludmale, kā arī izveidota piknika vieta, kur iespējams nedaudz iestiprināties un vēsajā laikā iemalkot tēju no termosa.

Foto: Gints Mucenieks
Gaujas nacionālais parks var lepoties ar daudz iežu atsegumiem. Dažus no tiem meklē te. Savukārt turpinājumā fotogrāfa Ginta Mucenieka iemūžinātie mirkļi pie dižā ieža.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!