Katru gadu Lubāna mitrāja informācijas centrs (IC) atzīmē starptautisko mitrāju dienu. Un šogad, 2017. gada februārī, tam par godu notiks slēpju pārgājiens jeb bridiens vienā no noslēpumainākajām vietām Latvijā – Baltajos klānos, teikts IC mājaslapā.

"Caurskatot dažādu autoru darbus un apkopojot visas iespējamās klānu definīcijas, var secināt, ka "klāni" ir vietvārds, kurš apzīmē applūstošās teritorijas Lubāna ezera piekrastē un tā upju palienēs. Klāni ietver applūstošās pļavas un zāļu purvus, ko izmantoja un atsevišķās vietās joprojām izmanto siena ieguvei. Tie ir nozīmīgi ar savu lielo platību pirmatnību," raksta IC speciālisti.

Šoreiz pirmo špūri sniegā vilks Māris Valainis no biedrības "Aborieši". Cilvēks, kurš Lubāna mitrāja purvus pārzina kā savu kabatu un lieliski darbojas ar loku, zina, kā pagatavot senos mūzikas instrumentus no raga un kaula, kā arī uzbūvējis savu akmens laikmeta apmetni.

Pārgājiens notiks svētdien, 5. februārī. Pulksten 10 paredzēta pulcēšanās pie Lubāna mitrāja informācijas centra, lai dotos 20 kilometru garā pārgājienā pa pļavām, mežiem, upju krastiem, purviem līdz Baltajiem klāniem.

Pa ceļam paredzēts vērot dzīvo dabu, pēdas sniegā un sajust pirmatnību šajā tik mazapdzīvotajā vietā.

Līdzi pašiem jāņem kas ēdams pusdienām.

Atgriešanās IC paredzēta ap pulksten 16. Tur varēs baudīt siltu zupu un tēju. Noslēgumā vēl paredzēts noklausīties baudām mazu stāstu par mitrājiem – dabas katastrofu risku mazinātājiem. Dalību pārgājienā var pieteikt pa tālruni: 29234956 vai e-pastu: lubanamitrajs@gmail.com.

Dalības maksa trīs eiro, un tā pārvērtīšoties par gardu veģetāro zupu.

Pašiem jāparūpējas par laika apstākļiem atbilstošu apģērbu! Tiem, kam savu slēpju nav, tās par draudzīgu cenu piedāvās iznomāt. Piesakiet savu komplektu, piezvanot pa telefonu – 26649344 (Māris).

Tāpat organizatori piedāvā dalībniekus, kam nav sava transporta, nogādāt no Madonas līdz pārgājiena sākuma punktam.

Pārgājiens prasa labu fizisko sagatavotību, tāpēc šoreiz nebūs piemērots bērniem līdz 14 gadu vecumam, brīdina organizatori.

Palienes (klāni) ir periodiski pārplūstošas zemo (zāļu) purvu platības un periodiski applūstošas purvainas pļavas, kas ir ļoti raksturīgas Lubāna zemienes ziemeļu daļai, īpaši Pededzes, Ičas un Baltupes lejas gabalos. Klāni ir izveidojušies kaļķiem bagātās velēnu smilšmāla, bieži arī kūdras augsnēs vai uz apraktas kūdras slāņiem. Šo pļavu zelmenis ir 90–150 centimetrus augsts, sugu skaits neliels (12-30), augi izveidojušies 3–4 stāvos. Lubāna klāni pieskaitāmi pie īpatnējākajām vietām Latvijā, definē Limonoloģijas institūts.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!