Foto: Shutterstock

"Salden"! Tā tika dēvēta Saldus teritorija 13. gadsimtā, kad tā pirmo reizi tika minēta rakstos. Līdz pat mūsdienām novadā ir saglabājušās daudzas vēstures liecības – pilskalns, kura teritorijā ir atrastas seno kuršu lietas, Remtes un Vadakstes muižas, kuru parki šobrīd ir kļuvuši par iecienītām pastaigu vietām. Tikpat gleznainas un valdzinošas ir arī vietējās dabas takas un pastaigu maršruti, kuri atpūtu Saldū padarīs vēl aizraujošāku.

Saldus pilskalns


Saldus ezera krastā lepni slejas pilskalns, kura teritorijā tika atrastas kuršu senlietas. Tās kalpo par liecību, ka Saldus bija apdzīvots vēl pirms 12. gadsimta. Un kas gan tā būtu par vēsturisku vietu, ja par to nebūtu saglabājušās teikas un nostāsti. Saldus Tūrisma informācijas centrs (TIC) raksta, ka teikas par pilskalnu parasti stāsta par saldo dzīvi kalna iekšpusē un beidzas ar teikumu: "Saldu ēdu, saldu dzēru, Saldus kalna galiņā".

Kalnsētas parks


Viena no populārākajām pastaigu vietām Saldū ir Kalnsētas parks, kas te tika izveidots 19. gadsimta otrajā pusē, pēc Kalnamuižas būvdarbu beigām. Šobrīd Kalnmuižas kungu ēkā atrodas Saldus tehnikums, savukārt parks turpina priecēt visus aktīvās atpūtas cienītājus.

Cauri visam parkam eleganti vijas Cieceres upe, kuras krastos ir atrodamas pastaigu takas. Taku netrūkst arī visā parka teritorijā, tāpēc ikviens var izvēlēties sev piemērotākās – šauras un stāvas, kas derēs aktīvai atpūtai vai platas takas – nedaudz rāmākām un romantiskām pastaigām.

Parkā ir izveidots arī īpašs taku maršruts "Mākslas, mūzikas un mīlestības ceļš". Tas ir aptuveni piecus kilometrus garš, un apmeklētājus iepazīstina gan ar parka vēsturi, gan ievērojamiem Saldus novadniekiem – gleznotāju Jani Rozentālu un mūziķi Ēriku Ķiģeli.

Cieceres dabas taka


Skaistā Cieceres dabas taka sākas pie Kuldīgas ielas tilta (iepretim Saldus tirgus stāvlaukumam), bet beidzas pie Saules ielas tilta pār Cieceres upi. Taka vijas gar Cieceres krastiem, no kurienes paveras skats gan uz pilsētu, gan upi. Savukārt pavasara un vasaras sezonā apmeklētājus priecē arī košas puķu dobes un putnu dziesmas.

Cieceres ezera skatu tornis


Aptuveni piecu kilometru attālumā no Saldus atrodas 18,4 metrus augstais Cieceres ezera skatu tornis. No tā paveras brīnumains skats gan uz pašu ezeru, gan apkārtējām lauku ainavām. Tā kā tornis atrodas uz mākslīgi veidota uzbēruma, tā kopējais augstums sasniedz 30 metrus, raksta Saldus TIC.

Brocēnu mežaparks


Brocēnu mežaparks ir izcila vieta, kur baudīt svaigo gaisu, siltos laikapstākļus un ziedoni. Mežaparkā ir labiekārtotas pastaigu takas, kuru kopējais garums ir aptuveni trīs kilometri. Savukārt vasaras sākumā mežs pārvēršas ziedu paradīzē, jo te uzplaukst vairāk nekā 60 rododendru krūmu.

Mežaparkā var baudīt arī aktīvo atpūtu ar nelielu adrenalīna devu. Proti, parkā ir izveidotas divas virvju trases – "Brocēnu gaisa takas", kas apmeklētājiem pieejamas bez maksas, vēsta Saldus TIC.

Remtes muižas parks


Remtes muižas pili ieskauj 26 hektārus plašs ainavisks parks. Tas tika veidots 19. gadsimta sākumā un atbilstoši laikmeta iezīmēm, tajā ir daudzveidīgi stādījumi, dīķi un kanālu sistēma. "Parkā atrodas vairāki skulpturāli pieminekļi: medību tornis, kur grāfu laikā ēstas brokastis, lāču būda, kur mitināti grāfa iegādātie lācēni, lapene, moku kambaris un mākslīgi izveidota mīlestības saliņa," informē Saldus TIC. Taču parka galvenā rota, bez šaubām, ir pati pils.
Foto: F64

Jaunauces pils un parks

Lepnā kungu māja ir būvēta 19. gadsimta sākumā ampīra stilā, bet 20. gadsimta sākumā arhitekts Makss Aleks fon der Rops veicis interjeru atjaunošanu. Līdz pat mūsdienām tajā ir saglabājies vēlīnā klasicisma interjers, tostarp lielākā 19. gadsimta sākuma krāšņu kolekcija (septiņas krāsnis) un Latvijā vienīgais autentiskais klasicisma stila kupola gleznojums.

Arī parks, visdrīzāk, ir veidots līdz ar ēkas celtniecību 1815. gadā. Parkā var gan pastaigāties, gan atpūsties uz soliņiem, vērojot skaisto pils ēku.

Foto: Shutterstock

Vadakstes muiža un ceriņu dārzs


Arī Vadakstes muižas kungu māja ir veiksmīgi saglabājusies līdz mūsdienām. Ēkā joprojām atrodas halle ar jūgendstila kamīnu un plašas koka kāpnes uz otro stāvu.

Savukārt muižas kompleksu ieskauj parks, kurā sastopamas retas koku sugas. Papildus vēsturiskajiem koku un krūmu stādījumiem, parkā pakāpeniski tiek veidots arī daudzveidīgs un neticami smaržīgs ceriņu dārzs. Šobrīd dārzā ir apskatāmi 37 dažādu šķirņu ceriņi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!