Jautājums: Labdien! Pirms vairākiem gadiem sakarā ar miomu man tika izoperēta dzemde un olnīcas. Šajā laikā tika lietots HAT premarīns. Tagad, kā izrādījās, šīs zāles jau kādu laiku nenonāk no ražotājiem zāļu lieltirgotavās. Acīmredzot ģimenes ārste par to nebija informēta, kad rakstīja recepti šo zāļu iegādei.

Mans jautājums, vai ir kādi citi HAT preparāti manā situācijā, jo sajūtas, kas ir jāpieņem, nav tās labākās - karstumi, pamošanās naktī karstumu dēļ, dienā - darba laikā tas rada neērtus brīžus. Vai, varbūt, būtu ieteicams cīnīties ar šo problēmu ar dabas līdzekļiem? Mēģinu lietot Menoface, bet rezultāta nekāda. Cik zinu, tad sievietēm ar līdzīgām problēmām līdz šim pārsvarā ir tikušas rakstītas premarīna receptes. Jau iepriekš pateicos par Jūsu atbildi.

Atbild ginekoloģe menopauzes speciāliste Dr. Eilija Lauciņa (M/C ARS, Skolas iela 5, Rīga, T:7201007):

Ir vairākas premarīna aizvietotāju formas. Pamatā – tablešu veidā, piemēram, Estrofem. Taču vispirms ieteicams obligāti griezties pie ginekologa menopauzes speciālista uz konsultāciju, tad var konkrēti izvēlēties pareizu ārstēšanu ar mazāko efektīvāko hormonu aizstājterapijas devu.

Lasītāju ievērībai: Lai saņemtu ārsta e-konsultāciju, lūdzu, nosūti savu jautājumu uz e-pasta adresi: sieviete@delfi.lv. Redakcija patur tiesības rediģēt teksta garumu un pareizrakstību, kā arī saglabāt vēstules autora anonimitāti. Šiem ieteikumiem ir tikai izglītojošs nolūks, un tie nevar aizstāt speciālista konsultāciju klātienē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!