Kamēr ūdens jūrā, ja vien neesi ronis, nav piemērots peldēšanai, izņemot ziemas peldētājus, Saulkrastos iespējams doties pastaigā gar jūru, izbaudīt svaigo gaisu kāpu mežā, kā arī apmeklēt Saulrieta taku – protams, īpaši romantiski šeit noteikti būs saulrieta vai saullēkta laikā, tomēr arī dienas vidū skaistu skatu netrūks.

Taka atrodas Saulkrastos, vienā no skaistajiem Latvijas dabas veidojumiem – 18 metrus augstajā smilšu atsegumā Baltajā kāpā. Saulrieta takas garums ir aptuveni 3,5 kilometri – no Baltās kāpas līdz Pēterupei. Tā ved cauri dižpriežu kāpu mežam, ik pa brīdim ierīkoti gan soliņi, gan dažādi interesanti apskates objekti, piemēram, 2016. gadā izveidotie skulpturālie dzīvnieciņi – ežu mamma, kura pieskata savus bērnus, ezis, kurš sagaida Baltās kāpas un takas ciemiņus, kā arī zaķis, kurš apsēdies uz soliņa un rāda uz atkrituma tvertni, aicinot atpūtniekus saudzēt un cienīt mūsu skaisto dabu.

Taka būs piemērota gan nūjotājiem, gan tiem, kas vēlas mierīgu atpūtu pastaigājoties, noteikti būs iespējams braukt arī ar riteni, tomēr tad vajadzētu uzmanīties uz nelielajiem augšup un lejup ejošajiem takas posmiem, kas ziemā mēdz būt slideni. Tāpat arī dzīvnieku īpašniekiem šī būs lieliska vieta, kur izvest pastaigā savus mīluļus.

Ejot pa taku, starp kokiem, galvenokārt dižpriedēm, var novērot gan jūru, gan tās piekrasti un Pēterupi. Ik pēc nelieliem posmiem izveidoti arī informatīvie materiāli, kuri ļauj vairāk uzzināt par Balto kāpu, Saulrieta taku. Viens no interesantākajiem objektiem ir taure "Ieklausies dabā", kura ļaus ieklausīties ūdens un vēja radītajās skaņās. Izveidots ir neliels bērnu koka rotaļu laukumiņš, kā arī vairāki soliņi izveidoti gan takā, gan pludmalē.

Turpat, pie Baltās kāpas, atrodas vēl viena upe – Inčupe. Pie tās var nokļūt, ejot lejā pa izveidotajām koka kāpnēm, bet var to arī vienkārši vērot no Baltās kāpas skatu platformas.

Ja Saulrieta taku ir vēlme apskatīt tieši saulrieta laikā, tad tas noteikti vislabāk izdosies no skatu platformas, laipu takas, pludmales, kā arī skaists skats būs garantēts no pašas takas, kad vēl pēdējie saules stari pirms rieta sprauksies cauri priedēm.

Par citiem apskates objektiem Saulkrastos lasiet šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!