Dažkārt skaistākās vietas nemaz tālu nav jāmeklē. Arī tepat Pierīgā atrodas pastaigu vietas, kas burtiski pārsteidz ar savu skaistumu. Tieši tāda ir Mārupīte – upe, kas priecē aktīvas atpūtas cienītājus, ģimenes un laiskos atpūtniekus, bet savulaik pat iedvesmoja Vilhelmu Purvīti. Ekspedīcijā gar Mārupītes krastiem devās arī Solveiga Kaļva, kura iemūžināja fotogrāfijās apburošus ziemas skatus.

Mārupīte nav vis nosaukumu guvusi no Mārupes novada, bet gan otrādi. 1910. gadā no Olaines administratīvi atdalītais Bieriņu pagasts 1925. gada 3. augustā tika pārdēvēts par Mārupes pagastu par godu gar tā robežām tekošajai Mārupītei, teikts Mārupes novada pašvaldības mājaslapā. Starp citu, sākotnēji upi dēvēja par Māras dzirnavu grāvi, turklāt ilgu laiku šeit atradās senākās dzirnavas Rīgā.

Mārupīte visos laikos bija gleznaina. Ne velti to bija iecienījis arī slavenais ainavists Vilhelms Purvītis. Savukārt mūsdienās Mārupītes krasti ir labiekārtoti un gaida viesus. Upes malā ir 2,5 kilometru gara gatve, kura sākas no Veccīruļu ielas un beidzas pie 1829. gadā būvētās Katrīnmuižas (vēlāk Lapiņmuiža).

Pēc aizraujošās pastaigas Solveiga atzīst: "Jau dikti sen gribēju izpētīt Mārupītes krastus. Netīšām sagaidījām vissniegotāko šīs ziemas dienu, lai beidzot dotos ekspedīcijā. Maršruts izvērtās ļoti aizraujošs: maza un mīlīga upe ar glītiem krastiem, vairākas muižiņas, skulptūru parks un citi brīnumi."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!