Foto: Publicitātes foto

Latgaliešu tradicionālie ēdieni ir bagātīgi, sātīgi un daudzveidīgi. Diētas ievērotājiem un mazēdājiem šeit īsti nebūs ko darīt, jo latgaliešu namamātes no galda prom nelaidīs, kamēr nebūs nogaršoti visi ēdieni un dzērieni, bet pieprasīta papildporcija būs labākais kompliments jebkuras ēdināšanas iestādes saimniekotājam. Kur dodies apciemot Latgali un izbaudī gardus ēdienus, kas gatavoti ar lielāko rūpību no ekoloģiskiem un svaigiem produktiem? Idejās dalās Latgales tūrisma asociācijas "Ezerzeme" pārstāvji.

Latgaliešu krogs "Mōls"


Krodziņš "Mōls" atrodas pilsētas vēsturiskajā ielā un ir iekārtots latgaliešu sētas stilā, kur interjera risinājums ļauj sajust ēkas senatnīgumu un iekārtojuma mājīgumu. Piedāvājumā tradicionālie latgaliešu ēdieni, kuri tiek pasniegti vietējo podnieku izgatavotajos māla traukos. Iespēja apskatīties un iegādāties suvenīrus, vietējo mākslinieku daiļamatniecības darbus, keramiku, pinumus, rotas un gleznas. Var pieteikt ēdienu pasniegšanu grupām līdz pat 40 cilvēkiem.

Kontakti: Latgales iela 22/24, Rēzekne, T. +371 29219335, +371 64625353

Zemnieku saimniecība "Kurmīši"


Kūpoša tējas krūze ir brīnumains garastāvokļa uzlabotājs, bet Z/S "Kurmīši" – brīnišķīga saimniecība, kur iegādāties vairāk nekā 15 dažādu veidu ekoloģiskās zāļu tējas. Piedāvātajā sortimentā ir asinszāļu, cidonijas un ehinācejas zāļu tēja, cidonijas un kaķumētras zāļu u.c. tējas. "Kurmīšos" arī maisījumi pirtīm un vannām, aromātiskas vaska sveces un debešķīgi ziedūdeņi. Apmeklējums jāpiesaka iepriekš.

Kontakti: Rakuti, Ūdrīšu pagasts, Krāslavas novads, T. +371 29106312

Andrupenes lauku sēta


Andrupenes lauku sēta ir 20. gadsimta būvju komplekss, te var apskatīt lauku māju, celtu pirms 100 gadiem, klēti, melno pirti, kalvi un citu seno iedzīvi. Grupas (no pieciem cilvēkiem) ir aicinātas izgaršot īpašo Andrupenes maizi, piedalīties maizes cepšanas un sviesta kulšanas procesos, ekskursijā gida pavadībā apskatīt pašu kompleksu un pēcāk nobaudīt gardas pusdienas. Apmeklējums jāpiesaka iepriekš.

Kontakti: Skolas iela 3, Andrupene, Andrupenes pagasts, Dagdas novads, T. +371 26458876

Zirgu sēta "Klajumi"


Lieliska vieta aktīvās atpūtas un jāšanas cienītājiem visa gada garumā. Klajumu ķēķī var nobaudīt izcilus Latgales kulinārā mantojuma ēdienus no dabiskiem, mājās audzētiem produktiem. Ēdieni tiek pasniegti vietējās izcelsmes melnās keramikas traukos. Īpašais piedāvājums – dažādi medījumu ēdieni. "Klajumos" mobilais telefons un sociālie tīkli nav nepieciešami, te atslēgšanās no digitālās vides sagādā patiesu prieku un gandarījumu. Apmeklējums jāpiesaka iepriekš.

Kontakti: Klajumi, Kaplavas pagasts, Krāslavas novads, T. +371 29472638

Dedzinātava "Latgolys šmakovka"


Kas gan ir ceļojums uz Latgali, bez iespējas nodegustēt īstenu šmakovku! Protams, viss ir labs, kas lietots ar mēra sajūtu. "Latgolys šmakovkas" dedzinātava atrodas ar vēsturiskiem stāstiem apvītajā Malnavas muižas teritorijā. Dedzinātavā varēs paklausīties leģendām apvītus nostāstus par Hitlera ciemošanos Latgalē un izzināt šmakovkas brūvēšanas tradīcijas, bet atklāt jaunu Latgales garšu pasauli un sasniegt garšu baudas eiforiju ar īstu lauku kūku varēs pie saimnieces Ainas "Dzīļu" maiznīcā, kas atrodas minūšu attālumā no "Latgolys Šmakovkas". Apmeklējums jāpiesaka iepriekš.

Kontakti: Kļavu iela 11, Malnava, Kārsavas novads, +371 28321856

"Latgaļu kukņa" Ludzas amatnieku centrā


Ludzas amatnieku centrs piedāvā garšīgas pusdienas un prasmju skolas seno latgaļu ēdienu gatavošanā, senu recepšu noslēpumu izzināšanā, latgaliskās dzīves tradīcijas izzināšanā. Īpašais piedāvājums – svaigu vai skābētu kāpostu zupa ar jēra gaļu un Ludzas putra. Apmeklējums jāpiesaka iepriekš.

Kontakti: Tālavijas iela 27a, Ludza, T. +371 29123749, +371 29467925

Ciemošanās pie alus darītāja Daiņa Rakstiņa


Dainis Rakstiņš ar alus darīšanu nodarbojas vairāku gadu garumā, un viņa pašbrūvētais alus aizceļo uz dažādām tuvām un tālākām vietām Latgalē, piedaloties novadu svētkos un tirdziņos. Apmeklējot alus darītāja Daiņa Rakstiņa sētu, varēs iepazīties ar īsta Latgales alus darīšanas procesu un tradīcijām pēc sentēvu metodēm, kā arī nodegustēt saimnieka brūvējumu. Apmeklējums jāpiesaka iepriekš.

Kontakti: Stacijas iela 4, Bērzpils, Bērzpils pagasts, Balvu novads, T.: +371 26452844

Zvejnieku sēta "Zvejnieki"


Zvejnieku sēta atrodas Lubāna krastā, kas pēc teritorijas ir lielākais ezers Latvijā. Vieta, kur var baudīt neskarto dabu, fantastiskus saullēktus un saulrietus un pārgājienus pa Teirumnīku purva taku. Te būs īstā vieta, kur izbaudīt izcilus zivju ēdienus: zivju zupu, krāsnī ceptu zandartu vai karpu ar kartupeļiem, līdakas un raudas kotletes, u.c.; pīļu medību sezonas laikā var nogaršot meža pīles sautējumu un arī dažādos veidos sagatavotu medījuma gaļu. Apmeklējums jāpiesaka iepriekš.

Kontakit: "Zvejnieki", Īdeņa, Nagļu pagasts, Rēzenes novads, T. +371 28301143, +371 29165392

Vasaras terases kafejnīca "Pampūkas"


Te nobaudīsi gardākās pankūkas visā reģionā, mīklas pagatavošanai un pildījumiem tiek izmantoti tikai pašas augstākās kvalitātes produkti. Paralēli ikdienišķiem ēdieniem būs iespēja arī nogaršot Preiļu siera "Čedars" saldējumu, degustācijā izgaršot trīs veidu sierus, kā arī nobaudīt īpašo "Čedara" siera zupu ar kaņepēm. Kafejnīca ir atvērta sezonas laikā no maija līdz septembrim.

Kontakti: Daugavpils iela 53a, Preiļi, T. +371 27794042, +371 25867735

Rekovas dzirnavas


Rekovas dzirnavas ir austrumu pierobežas pērle, kas savas durvis atvērusi 2018. gada sākumā. Te ikvienam ir iespēja nobaudīt vietējos Latgales produktus, paplašinot savu garšu apvārsni. Firmas ēdieni – vārītas pērļu grūbas ar zaļo sviestu, zirņu burgeri, pupu kotletes un pērļu grūbu saldais. Apmeklējums jāpiesaka iepriekš

Kontakti: Rekova, Šķilbēnu pagasts, Viļakas novads, T. +371 29132664

Ņemot vērā Covid-19 izplatību, "Tūrisma Gids" aicina rūpīgi izvērtēt nepieciešamību apmeklēt publiskas vietas, kā arī, dodoties dabā, izmeklēt atbilstošāko pastaigu maršrutu, šajā laikā saudzējot gan sevi, gan citus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!