Kurzemi un Vidzemi 12. jūnija naktī skāra postoša vētra, kurā cieta gan dārzi un lauki, gan applūdušas vairāku Kurzemes pilsētu ielas, izlauzti koki un radušies elektrības traucējumi. Vētrā smagi cietusi arī tūristu iecienītā Baskāju taka atpūtas kompleksā "Valguma pasaule"

Kā savā "Facebook" profilā raksta "Valguma Pasaule" pārstāvji, 12. jūnija nakts vētrā nolūzuši vai ar saknēm izgāztas ap 40 diženas priedes, egles un oši. Vētra brāzusies tieši pāri Valguma ezeram.

Vētras postījumu dēļ 12. jūnijā un 13. jūnijā Baskāju taka un mākslas telpa Valguma mežā būs slēgta, raksta "Valguma pasaule". Pašlaik jau norit takas atjaunošana. "Vēl jāatbrīvo viesnīcas ēka, kurai uzkritušas trīs milzu priedes. Un mākslas telpa mežā, kas cietusi visvairāk. Salauztas vai citādi sabojātas ap 20 (dažas vēl neesam izvilkuši no zaru un kritušo koku kaudzēm) lielformāta dabas fotogrāfias, kuru autori ir izcili foto meistari Andris Apse (Jaunzēlande) un Andris Eglītis (Latvija), " stāsta Vita Beļavniece, "Valguma pasaules" līdzīpašniece. "Pieticīgi rēķinot, materiālie zaudējumi, nerēķinot glābšanā, kopšanā un atjaunošanā ieguldāmo darbu un tā izmaksas, ir ap 20 000 eiro. Mākslas telpā mežā trešā daļa no tur izvietotajām lielformāta fotogrāfijām ir salauztas, ielauztas, zaru saskrāpētas vai joprojām - zem kokiem un zariem. Patlaban visus spēkus ieguldām, lai no kokiem atbrīvotu viesnīcas ēku un Baskāju taku."

To plānots atkal atvērt apmeklētājiem jau pēc dažām dienām. "Darām visu iespējamo, lai jau piektdien, 14. jūnijā, takā atkal varētu uzņemt apmeklētājus. Šodien un rīt taka slēgta bez izņēmuma pilnīgi visiem apmeklētājiem, ko viens otrs atbraukušais nevēlas saprast, pa kluso kopā ar bērniem lavoties takā, kurā ap 40 izgāzti vai pusizgāzti milzu koki, ko pamazām zāģējam, atbrīvojam taku metru pēc metra."

Baskāju taka atklāta pirms astoņiem gadiem atpūtas kompleksā "Valguma pasaule" un toreiz bija pirmais šāda veida objekts Baltijā. Tā kļuvusi par iecienītu atpūtas un apskates objektu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!