Foto: Publicitātes foto
Pastaigājoties pa Priedaines pludmales kāpām, skatu piesaista neparastās teltis, kas izvietotas kokos. Tie ir "čiekuri" – divu metru augstumā pie kokiem piestiprinātas un īpaši veidotas konstrukcijas atpūtai, dabas vērošanai vai nakšņošanai brīvā dabā.

"Brīvdienu māja "Niedras" jau vairāk nekā desmit gadus ir mūsu ģimenes uzņēmums. Pēc pašu novērojumiem un sekojot līdzi jaunākajām tendencēm tūrismā, esam secinājuši, ka arvien lielāks pieprasījums ir atpūtai pie dabas, tādēļ, domājot kā paplašināties un vēloties piedāvāt viesiem ko īpašu, 2016. gadā mums radās doma par sajūtu "čiekuriem". Iedvesma gūta no dažādiem avotiem, bet varbūt nedaudz gribējās realizēt katra bērna sapni par "štābiņu" kokā. Šīs neierastās naktsmītnes varētu šķist kā avantūra, taču mēs zinām, ka tagad aug paaudze, kas ir gatavi izaicinājumiem. No idejas līdz pirmajam klientam bija divus gadus ilgs un grūts izstrādes ceļš, jo meklējām labākos risinājumus, kā saglabāt dabisko vidi, radīt ko tādu, kas būtu harmonijā ar mazo pauguru reljefu un ļautu saglabāt kāpas dabisko izskatu. Radīt ko tādu, kas būtu praktisks, stabils, bet vienlaikus viegli demontējams, lai sezonas beigās kāpa vienmēr atgrieztos tās dabiskajā izskatā. Un tas izdevās! 2018. gada Līgo svētkos "čiekuru" baudīja pirmie viesi," stāsta saimnieks Guntars Anspoks, kurš tur saimnieko kopā ar ģimeni.

Foto: Publicitātes foto

"Čiekuru" interjera galvenā vadlīnija ir praktiskums un funkcionalitāte – saimnieki vēlējušies, lai būtu viss nepieciešamais, bet nebūtu nekā lieka. "Čiekurā" ir matracītis, lai tajā ērtāk atrastos, neliels galdiņš, mantu glabātuve un mazs paklājiņš. "Čiekurs" ir aprīkots ar odu tīklu un aizkaru. Tā tonis ir maksimāli pietuvināts videi. Īpaši tiem, kuri tomēr vēlas nedaudz vairāk komforta un romantiska pieskāriena, daži "čiekuri" papildināti ar dažādiem papildu elementiem, piemēram, dekoratīviem spilveniem, paklājiņiem, baldahīnu un gaismiņām. Katram klientam ir pieejama duša un labierīcības, kas atrodas 50–100 metru attālumā no naktsmītnēm

Saimnieki atrašanos "čiekuros" salīdzina ar palikšanu teltī – tas attiecas gan uz temperatūru, gan platību. Tomēr tajā pašā laikā viņi uzsver, ka grīda gan ir cieta, konstrukcija stabila, lietus un vējš netraucē. Būtiskākā atšķirība ir plašie logi, kas ļauj izbaudīt burvīgo skatu.

Šie "čiekuri" atrodas Lielupes krastā, vien divdesmit minūšu braucienā no Rīgas ar automašīnu (Upmalas iela 1) un 25 minūšu braucienā ar vilcienu no Rīgas Centrālās stacijas (dzelzceļa stacija "Priedaine"). Līdz Jūrmalas centram ir nepilni seši kilometri, Lielupes Baltā kāpa un Babītes ezers ir piecu kilometru attālumā. Līdz Priedainei ved arī veloceliņš Rīga-Jūrmala.

Foto: Publicitātes foto

Kas būtiski, viesiem tiek piedāvātas ne vien naktsmājas, bet arī atpūta uz ūdens – ūdens velosipēds, SUP dēļi, kajaki, laiva, jahta, izbrauciens ar kuteri, ūdens slēpēm, pūsli. Ir iespēja iet pirtī vai izbaudīt fitosaunu, tāpat arī viesiem pieejami grili, ir iespēja atpūsties pie galdiņiem upes krasta vai pakavēt laiku kādā novusa spēlē. Tepat blakus ir peldvieta, volejbola laukums un bērnu spēļlaukums. Klientu bērniem ir arī iespēja papriecāties uz batuta.

Foto: Publicitātes foto

"Uzskatām, ka cilvēki, kas izvēlās palikt sajūtu "čiekuros" ir īpaši, tādēļ vēlējāmies tiem piedāvāt vēl ko īpašu, citas sajūtas un piedzīvojumu, kaut ko netradicionālu. Upes tuvums un pa upi viegli sasniedzamie objekti mūs iedvesmoja peldlīdzekļa – peldošās terases – izgatavošanai. Pirmajā gadā tas bija tikai kā terase, taču sapratām, ka ir nepieciešamība pēc jumta un vēja aizsega, tādēļ vēlāk to aprīkojām ar telti, taču tā traucēja skatam. Meklējām citus variantus un nonācām pie kontrukcijas, kas pasargā no vēja un lietus, taču tajā pašā laikā ļauj baudīt īpašo upes gaisu un Lielupes skaisto dabu, piemēram, upes krastus, Lielupes grīvas pļavas, Balto kāpu, Paula Jaunzema akmens skulptūras, Lielupes ieteku jūrā un, protams, debesis un sauli. Meklējot formu un konsrukciju plostam, tika atrasta aerodinamiska forma un radās ideja par "bungalow" mājiņām ar atvērto jumtu. Šī doma iepatikās, tādēļ pavisam drīz dārzā tika izvietotas divas šādas mājiņas. Vēlāk, kad radās doma par infrastruktūras izveidošanu viesu ērtībai, šī konstrukcija – neparastā, taču pieskaņotā un dabiskā forma – kupols tika atkal izmantota. Piecos dažāda izmēra kupolos mājo virtuve, ēdamzāle, viesību telpas, kuras savieno terase," stāsta Anspoks.

Plašāku informāciju par šo vietu un nakšņošanu "čiekuros" iespējams atrast te.
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!