Foto: Kadrs no video

Afganistānā bāzētās teroristu organizācijas "Taliban" vadībā pirmoreiz vēsturē iekļauts pārsvarā musulmaņu šiītu reliģiskajam zaram piederīgais hasaru tautības pārstāvis Mavlavi Mahdi, vēsta "Al Araby".

Mahdi apstiprināts par Sarepolas apgabala ēnu vadītāju (Sarepola atzīmēta kartē zemāk). Faktiski pārsvarā etnisko uzbeku, tadžiku un hasaru apdzīvotais reģions gan nav talibu kontrolē.

"Taliban" ir musulmaņu sunnītu veidota organizācija, kura pret šiītiem, tostarp Afganistānas trešo lielāko etnisko grupu hasariem, kuri pārsvarā apdzīvo kalnainu un grūti pieejamu reģionu Afganistānas centrālajā daļā, gadu desmitiem vērsusies ar vardarbību. Teroristu kaujinieki 1998. gadā pēc hasaru kontrolētās Mazārešarīfas ieņemšanas pat mērķtiecīgi nogalināja vairākus tūkstošus hasaru vīriešu. Par viņu centieniem pretoties un iespējamo sadarbību ar Irānu viņi tika pasludināti par ķeceriem un masveidīgi nošauti.

Hasari iepretim musulmaņu sunnītu atzaram piederīgajiem puštuniem, kuri veido izteiktu talibu kaujinieku vairākumu, pat uzskatāmi par salīdzinoši liberāliem. Tā dēļ 90. gados, kad "Taliban" veidoja oficiālo valsts pārvaldi, tie ne tikai apspieda hasarus, bet pat izolēja 8 līdz 12 miljonu lielās etniskās kopienas apdzīvotos Afganistānas reģionus no ārpasaules, tostarp liedza starptautisko palīdzības organizāciju piekļūšanu tiem.

Attēls: CIP Afganistānas etniskā dalījuma karte (2005).

Mahdi oficiāli pieteikts kā "šiītu brālis". Viņa iekļaušana "Taliban" vadības rindās tiek uzskatīta par vēsturisku un simbolisku pārmaiņu, ar kuru grupējums acīmredzami vēlas iegūt uzticību hasaru un citu šiītiem piederīgo valstī dzīvojošo etnisko minoritāšu acīs, atzīmē medijs.

Talibi oficiālā paziņojumā skaidro, ka Mahdi esot pievienojies cīņai pret "jūdu un kristiešu iebrucējiem".

Šis ierasti ļoti konservatīvā grupējuma solis ir negaidīts, bet tā mērķis tomēr ir ļoti acīmredzams un diez vai uzskatāms par pazīmi vispārējai ideoloģijas maiņai, Apvienotajos Arābu Emirātos bāzētajam medijam "The National" atzīmējis Afganistānas drošības eksperts Sabirs Ibrahimi. Viņš norāda, ka "Talibi" ierasti bijusi ļoti ekskluzīva puštunu sunnītu organizācija, kurā līdz šim tikai valsts ziemeļos lauka komandieru lomās iekļauts arī pa kādam sunnītu etniskajam tadžikam vai uzbekam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!