Vairākās Eiropas lielvalstīs Eiropas Parlamenta (EP) vēlēšanu rezultāti apliecina, ka popularitātes pieaugumu piedzīvo labējās un galēji labējās partijas. Daļa no tām neslēpj savu atbalstu Krievijai un Kremlim. Vai vēlēšanas būs mainījušas Eiropas Parlamenta ideoloģisko virzienu, kādi ir iemesli labējo spēku uzvaras gājienam vairākās valstīs, un kādas tam būs sekas Eiropas mērogā, vai nākamais Eiropas Parlaments mainīs Eiropas mērķus un politisko kursu, kas saistīti ar atbalstu Ukrainai un zaļo kursu, par to otrdien, 11. jūnijā raidījumā "Spried ar Delfi" žurnālists Andris Auzāns izjautāja Rīgas Stradiņa universitātes (RSU) Sociālo zinātņu fakultātes pētnieci un lektori Vinetu Kleinbergu un biedrības "Eiropas Kustība Latvijā" prezidentu Andri Gobiņu.

Kā ziņots, Francijas galēji labējā Nacionālā apvienība (RN) guvusi pārliecinošu uzvaru EP vēlēšanās, iegūstot apmēram trešdaļu balsu jeb divreiz vairāk nekā valdošā koalīcija. Prezidents Emanuels Makrons uz to reaģēja, izsludinot Francijas parlamenta ārkārtas vēlēšanas.

Vācijā EP vēlēšanās pārliecinoši uzvarējuši opozīcijā esošie konservatīvie CDU/CSU, bet eiroskeptiķu partija "Alternatīva Vācijai" (AfD) ierindojusies otrajā vietā. Tikmēr Vācijas kanclera Olafa Šolca pārstāvētajiem sociāldemokrātiem (SPD) ir vēsturē sliktākais rezultāts.

Itālijā uzvarējusi premjerministres Džordžas Meloni pārstāvētā nacionālkonservatīvā partija "Itālijas Brāļi" ("Fratelli d'Italia"), kas ieguvusi 26 līdz 30% balsu, liecina sabiedriskās raidorganizācijas RAI aplēses. Tas ir par 20 procentpunktiem vairāk nekā iepriekšējās EP vēlēšanām 2019. gadā.

Austrijā uzvarējusi galēji labējā Brīvības partija (FPÖ), liecina sākotnējie balsu skaitīšanas rezultāti.

Brīvības partija ieguvusi 25,5% balsu, apsteidzot gan pie varas esošo konservatīvo Tautas partiju (ÖVP), gan opozīcijā esošos sociāldemokrātus (SPÖ), par kuriem attiecīgi balsojuši 24,7 un 23,3% austriešu. Šī ir pirmā reize, kad FPÖ izdevies uzvarēt nacionāla mēroga vēlēšanās.

Raidījuma "Spried ar Delfi" jaunākās epizodes ir pieejamas Apple un Spotify podkāstos!

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!