Latvijā katram desmitajam cilvēkam ir invaliditāte, bet teju vienam no simts jeb aptuveni 18 000 cilvēku nepieciešama aprūpe mājās vai aprūpes centrā, jo viņi paši par sevi nespēj parūpēties slimības vai vecuma dēļ. Cilvēkiem dzīvojot ilgāk un sabiedrībai kopumā novecojot, pieprasījums pēc aprūpes pieaugs arī nākotnē. Vai spēsim pienācīgi atbalstīt šos cilvēkus un viņu tuviniekus? Par to raidījuma “Spried ar Delfi” speciālizlaidumā pulksten 12 žurnāliste Alina Lastovska diskutē ar labklājības ministri Eviku Siliņu (JV), veselības ministri Līgu Meņģelsoni, “Ziedot.lv” vadītāju Rūtu Dimantu, Rīgas Sociālā dienesta vadītāju Gunu Eglīti un žurnālisti Ditu Vinovsku.

Aprūpes pakalpojumu pieejamība Latvijā kopumā pēdējos gados ir uzlabojusies, taču tikai trūcīgākajiem tos apmaksā pašvaldība. Daudzas ģimenes, kuru ienākumi ir augstāki nekā pašvaldību noteiktie sliekšņi, nespēj atļauties piemaksāt par aprūpētāja pakalpojumiem, tāpēc tuvinieku aprūpei ziedo paši savu laiku, darbu un veselību. Daļa cilvēku neapskaužamā situācijā nonāk arī tāpēc, ka nespēj izurbties cauri sadrumstalotajai sistēmai, lai saprastu, kāda palīdzība ir pieejama un kā tai piekļūt.

Atbalsta trūkums rada negatīvu slogu gan uz ģimenēm, kurās ir kopjams tuvinieks, gan uz veselības aprūpes sistēmu, gan arī uz ekonomiku kopumā.

Kā uzlabot atbalstu aprūpējamu cilvēku kopšanai un kas jādara, lai sociālās aprūpes sistēma spētu tikt līdzi pieaugošajam pieprasījumam – skatieties raidījumā!

Raidījuma "Spried ar Delfi" jaunākās epizodes ir pieejamas Apple un Spotify podkāstos!

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!