Visi tie, kas domā, ka ar Putinu var vienoties kā citādi, nekā tikai kaujas laukā, sevi māna, "Delfi TV" raidījumā "Kāpēc" ar Olgu Dragiļevu uzsvēra Kremļa opozicionārs Mihails Hodorkovskis: "Putins ir jāsit. Nav jāklausās visādi viltus miera nesēji, kuri apgalvo, ka ar Putinu var vienoties. Putins ienīst tagadējo Ukrainu tieši par tās demokrātisko un liberālo garu. Un, kamēr viņš šo garu nebūs salauzis, viņš pats neapstāsies."

Hodorkovskis pauda bažas, ka Ukrainas vadība varētu mēģināt racionalizēt Putina uzvedību un panākt mieru ar sarunu palīdzību, “turklāt tāds cilvēks kā Abramoviča kungs viņiem tajā cenšas aktīvi palīdzēt.”

“Kamdēļ pievēršu tam uzmanību? Tāpēc, ka pats esmu bijis upuris tādai psiholoģiskai problēmai 2003.-2004. gadā, kad Putins ielika mani cietumā, bet tas pats Romāns Abramovičs pārliecināja manus kolēģus par to, ka tikai nevajag agresīvu rīcību, jānomierina Putins, un tad viss būs labi.
Tad nu es nomierinājos, es pieļāvu šo kļūdu. Es nomierinājos līdz tam, ka pirmajā procesā es zaudēju. Par laimi, mani, atšķirībā no ukraiņiem, tas nenoveda līdz bojāejai. Taču tas noveda līdz kļūdai, kuru man nācās labot otrā procesa laikā,” skaidroja Hodorkovskis.

Patlaban izskatās, ka Putins nolēmis iznīcināt Ukrainu, tāpēc visi tie, kas domā, ka ar Putinu var vienoties citādi, kā tikai kaujas laukā, sevi māna. Hodorkovskis aicina Rietumus aktīvāk iesaistīties Ukrainas atbrīvošanā, jo, ja Putinam izdosies uzveikt Ukrainas karaspēku Donbasā, Kijivu sagaida jauns uzbrukumu vilnis, prognozē Hodorkovskis.

Kremļa pretinieks norādīja, ka viņam šķiet uzjautrinoši ASV un Vācijas argumenti, ka ieroču piegādes Ukrainai Putins varētu uztvert kā iesaistīšanos karā: “Draugi, tikai savā prātā jūs vēl nekarojat. Savā prātā viņš [Putins] jau sen karo Ukrainā ar ASV un NATO. Un viņam Ukrainas robežas pāriešana, ja viņam tam pietiks spēka, nebūs nekas jauns. Tas ir turpinājums karam pret ASV un NATO. Tāpēc vai nu Putinu izdosies apturēt Ukrainas teritorijā, vai arī viņu tāpat nāksies apturēt, un tas būs jau kādas NATO valsts teritorijā, un tas visiem būs krietni nepatīkamāk - cilvēku bojāejas līmenis būs pavisam cits, jo tiks likti lietā pavisam citi ieroči.”

Lai izskaidrotu, kāpēc Putins sāka karu Ukrainā, būtu jāvēršas pie psihiatra, uzskata Hodorkovskis. Vienlaikus viņš norāda, ka šī ir jau ceturtā reize Putina karjerā, kad viņš ar karu risina savas elektorāta problēmas. Pēc Kremļa opozicionāra domām, Ukraina ir tāds kā “atbalsta punkts viņa naidam, viņa bailēm no tautas sacelšanās un no amerikāņiem.”

Pilnu raidījuma ierakstu skatieties šeit.

Visas raidījuma "Kāpēc" epizodes klausāmas arī Apple un Spotify podkāstos!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!