Lai gan avionozari joprojām ietekmē Krievijas sāktais karš Ukrainā, Latvijas nacionālā lidsabiedrība "airBaltic" 2023.gadā plāno pārsniegt pirms Covid-19 laika finanšu rādītājus. Pēc tam, kad pandēmijas izraisītās krīzes pārvarēšanai uzņēmumā iepludinātas investīcijas vairāk nekā 340 miljonu eiro apmērā, "airBaltic" uzsver, ka šobrīd uzņēmums spēj pastāvēt ar saviem finanšu resursiem, attīstīties un atklāt jaunus maršrutus. Cik stabila ir nacionālā aviokompānija un ar kādiem līdzekļiem tas plāno sasniegt ambiciozos mērķus 2023. gadā – skatieties "DelfiTV" raidījumā "Kāpēc", kurā žurnāliste Olga Dragiļeva iztaujāja "airBaltic" izpilddirektoru un valdes priekšsēdētāju Martinu Gausu.

"airBaltic" grupas apgrozījums 2022. gada deviņos mēnešos bija 362,5 miljoni eiro, kas ir 2,7 reizes vairāk nekā attiecīgajā periodā 2021. gadā, kad pandēmijas savaldīšanai bija noteikta virkne ierobežojumu. Tāpat aizvadītajā gadā kompānijas zaudējumi samazinājās divas reizes - līdz 35,6 miljoniem eiro.

Uzņēmums lepojas ar vienu no modernākajām lidmašīnu flotēm Eiropā - kopš 2020. gada vidus ​​​​​tajā ir tikai viena tipa lidmašīnas, “Airbus A220-300”. Tomēr daļa lidmašīnu iznomātas citām aviokompānijām peļņas uzlabošanas nolūkos, tāpēc daļai "airBaltic" reisu lidmašīnu nākas nomāt no citām aviokompānijām, izraisot pasažieru iebildumus.

Latvijas valstij pieder 97,96% "airBaltic" akciju, bet finanšu investoram, Dānijas uzņēmējam Larsam Tūsenam piederošajam "Aircraft Leasing 1" - 2,04%. Kā un no kā turpmāk dzīvos tautsaimniecībai nozīmīgais uzņēmums un vai valstij gandrīz pilnībā piederošais uzņēmums, kurā ieguldīta nodokļu maksātāju nauda, darbojas gana caurspīdīgi – skatieties intervijā ar Gausu.

Visas raidījuma "Kāpēc" epizodes klausāmas arī Apple un Spotify podkāstos!

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!