Par būtiskiem un ilgstošiem pārkāpumiem, vadot domes darbu, novembra sākumā no amata atstādināts Rēzeknes valstspilsētas domes priekšsēdētājs Aleksandrs Bartaševičs ("Kopā Latvijai"). Galvenie pārmetumi saistīti ar haosu pašvaldības finansēs, kas novedis pie lūgumiem aizdot naudu un sākt finanšu stabilizācijas procesu, savukārt Bartaševiča ieskatā lēmums atstādināt viņu no amata ir politiski motivēts. Kā tālāk rīkosies Bartaševičs, kurš politikā rosās jau 30 gadus, un kāds ir viņa skaidrojums par caurumiem Rēzeknes budžetā – par "Delfi TV" raidījumā "Kāpēc" politiķi iztaujāja žurnāliste Olga Dragiļeva.

Mēra amats nav vienīgais, ko šogad zaudējis Bartaševičs. Ilgus gadus Rēzeknes mērs bijis partijas "Saskaņa" biedrs, un kā šī politiskā spēka pārstāvis viņš jau kopš 2009. gada saimnieko pilsētā. Pēdējās trīs pašvaldību vēlēšanās "Saskaņa" saņēmusi vairāk nekā 50% rēzekniešu atbalsta un Bartaševičs savu amatu saglabājis 14 gadu garumā.

Gada sākumā Bartaševičs pretendēja uz "Saskaņas" vadītāja posteni, taču viņa redzējums par Krievijas karu Ukrainā un piedāvājums vienoties ar Krieviju par drošības garantijām Latvijai saņēma nopēlumu un "Saskaņas" valde viņu no partijas izslēdza.

Jau divus mēnešus vēlāk Bartaševičs ar domubiedriem Rēzeknē aiz slēgtām durvīm nodibinājis jaunu partiju "Kopā Latvijai" un kļuvis par tās priekšsēdētāju. Pēc Bartaševiča atstādināšanas no amata Rēzeknē valdošās partijas "Kopā Latvijai" deputāti apzināti sabotējuši domes sēdes trīs reizes pēc kārtas, tādējādi, iespējams, cenšoties panākt domes atlaišanu. Tomēr šonedēļ domnieki atsākuši strādāt pēc tam, kad Saeima sākusi grozīt normatīvus, lai sēdes neapmeklējušos deputātus varētu atbrīvot pa vienam, savukārt lēmumus varētu pieņemt arī ar mazākuma deputātu dalību sēdē.

Bartaševičs līdz nedēļas beigām apņēmies vērsties tiesā, lai apstrīdētu savu atstādināšanu no amata.

Visas raidījuma "Kāpēc" epizodes klausāmas arī Apple un Spotify podkāstos!

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!